| Tiyatro Kursu  | Şirket Tiyatrosu
Tiyatro Dünyası
Tiyatro Dünyası Bu Sahnede...
 
Ana Sayfa  |  Hakkımızda  |  Yazılar  |  Haberler  |  Yazarlar  |  Tiyatro Oyunları  |  Tiyatro Grupları  |  Sanatçılar  |  Kaynak  |  Duyuru Panosu  |
İşte Hayat Bu; İşte Tiyatro Bu - Çılgın Dünya - Van DT
Savaş Aykılıç




“ İŞTE HAYAT BU ; İŞTE TİYATRO BU !”
VAN DT ÇILGIN DÜNYA İLE BEYKOZ SAHNESİ’NDE



BİR OYUN SEYRETTİM VE HAYATIM DEĞİŞTİ

Dün gece (13.11.08) bir oyun seyrettim ve tiyatro dünyam değişti. Tiyatro böyle bir şeydir işte. Tam yedim bitirdim dersin bir de dönüp bakarsın ki bir arpa boyu yol gitmişsin.

VEGA VE SHAKESPEARE KARŞILAŞTIRMASI
Lope da Vega , Shakespeare ile birlikte Altın Çağ tiyatrosu’nun en önemli iki yazarından biri. Frederiko Garcia Lorca ile İspanya’nın dünyaya armağan ettiği iki büyük yazarından ilki.

Bana göre Vega , bazı açılardan Shakespeare’den çok daha üstündür. Bütün dünya İspanyolca konuşsaydı Shakespeare değil Vega bir numara olurdu !

Shakespeare’in oyunları 30-40’ı aşamazken Vega’nın 1500 (bin beş yüz) oyuna imza attığı sanılıyor. Shakespeare’in Hamlet’i nasıl ki bir başyapıt ise Vega’nın Çılgın Dünyası da o !

“TÜM DÜNYA BİR SAHNEDİR” METAFORU KİME AİT
Oyunu izledikten sonra sevgili hocam (Prof.Dr.)Sevinç Sokullu’nun bir sözü (algım dahilik sınırlarında olduğundan , ancak)–tam on beş yıl sonra yerine oturdu ve sır faş oldu :Eğer belleğim beni yanıltmıyorsa hocam şöyle demişti : “- ‘Tüm dünya bir sahnedir ve bizler de birer oyuncuyuz’ metaforunu Shakespeare Vega’dan almıştır !”

Hocamın bu sözü bende uzun yıllar “nasıl yani ?” dosyasındaydı. Dün gece itibarıyla ,şimdi ol evrak , “evreka/buldum” dosyasına alındı. Ne de olsa hepimiz hayat denen bu öğretmenin her daim bir öğrencisi , bir homoöğreneirum’u değil miyiz ?

Ayrıca delilik metaforunu/benzetmesini Vega’nın , Shakespeare’den çok daha ustaca ve katmanlı kullandığına tanık oluyoruz Çılgın Dünya oyununda. Adı üstünde !

TÜM DÜNYA BİR AŞK(IN) SAHNEDİR VE HEPİMİZ BU AŞKLA ÇILDIRMIŞ BİRER DELİYİZ
Oyunun yediden yetmişe herkesin kolayca anlayabileceği ve anlatabileceği yalın bir öyküsü var : Bir adam kanundan kaçarken gizlenmek için bir deliler evine sığınır ve burada provaları yapılan bir tiyatro oyununda hayatının aşkıyla tanışarak gerçekten aklını yitirir !

OYUN ROMEO VE JÜLYET GİBİ BAŞLIYOR
Oyunumuz ilginç bir şekilde Shakespeare’nin Romeo ve Juliet oyununun başı ile paralellikler gösterir : Kahramanımız da , tıpkı Romeo gibi-ya da tersi-, eski sevgilisinden yeni ayrılmıştır ve Romeo gibi sokakta bir kılıç ve pelerin düello oyununa katılır ve çarpıştığı adamı öldürür. Romeo’da öldürülen bu adam Jüliet’in dayısı , oyunumuzda ise gelecekte tahta geçecek olan prenstir.

DELİ DELİYİ GÖRÜNCE
Genç ve yakışıklı kahramanımız , bir dostunun tavsiyesiyle , deli kılığına girerek sığındığı bu deliler evinde tanıştığı hayatının aşkı karşısında (deli deliyi görünce sopasını indirirmiş) süt dökmüş kediye döner.

DELİLER EVİNDE BİR PROVADA GEÇEN OYUN
Deliler evinde hastane müdürü , doktoru , bir de aralarında (oyunu-muzun yazarı) Vega’nın da olduğu filozof , kontes , kendisini horoz zanne-den bir beyzade vb. kahramanımız gibi deliliği bir kılık olarak kullanan ilginç deli hastalar vardır. Müdür ve doktor , bu hastanede tedavi amaçlı bir oyunun provalarını yapmaktadırlar , kahramanımız buraya düştüğünde…

AŞK ÇILGINLIKLARI BAŞROLDE
Provalar ilerledikçe kahramanımız başrole yükselir. Bunda sevgi-lisinin dışında oyundaki diğer iki kadın tarafından paylaşılamamasının da rolü vardır. Deli kadınlardan birinin amcası olan müdür , yeğeninin şikayeti üzerine bu aşkı ayırmak için esaz kızımızı hücreye attırır ve bu andan itibaren akıllılar ve deliler birbirine karışmaya ve olaylar hızla akmaya başlar.

GERÇEK VE OYUN İÇİÇE
Finalde delilerin hazırladığı oyun maskeli müfettişe başarıyla oynanır ama hayel ile gerçek , yalan ile doğru ve akıl ile çılgınlık ; gerçek ile oyun öyle iç içe geçer ve kördüğüm olur ki bu düğümü çözmek müfettişe düşer. Müfettişin , oyunun başında kahramanımızın öldürdüğünü sandığı prens olduğunun ortaya çıkmasıyla düğüm çözülür ve kahramanımız hayatının aşkına kavuşur.

REJİ
Her yiğidin bir yoğurt yiğişi , her rejisörün de her klasik eseri kendine göre yorumlayışı vardır ! Bir eleştirmenin bir oyunda baktığı ilk şey ; oyundaki birlik , beraberlik ve bütünlük ; kompozisyon olsa gerektir. Bir iki ayrıntı dışında bu konuda bir sorun gözükmüyor.

(Oyunda) doğru seçim +doğru rol dağılımı ve oyuncuların özgürce oynayabilecekleri (yaratabilecekleri) bir alan ve ortam = başarı förmülünü rejisörümüz (Barış Erdenk) tarafından başarıyla uygulandığını söyleyebiliriz.

GİYSİ VE DEKOR
Giysi Tasarımı (Medine Yavuz) oyunun karmaşık oyun içinde oyun kurgusunu yalın bir dille seyirciye aktarmayı başarıyor. Dekor Tasarım (Barış Erdenk), sahne üzerine kurulmuş mini bir anfitiyatro ve sağda bir masa ve solda bir küvetten ibaret yalın ama işlevsel tasarısıyla rejinin gereksindiği hareket serbestisine izin verecek şekilde dizayn edilmiş.

IŞIK TASARIM
Işık Tasarımı (İlhan Oran) , delilik atmosferini yaratmada ve oyunun gerçek-oyun ikilemini belirginleştirmede ve oyuncuların seyirci ile kurduğu gözgöze iletişimi sağlamada işlevsel bir görev üstlenmiş ve bu görevini de başarıyla gerçekleştiriyor diyebiliriz.

DANS DÜZENİ
Koreografi /Dans Düzeni (Sibel Erdenk) , sadece oyunun müzikli bölümlerinde değil , oyun boyunca oyuncuların attıkları taklalarda , itiş-kakış ve kavga sahnelerinde , bayan oyuncuların eller üzerinde taşınmalarında vb. incelikli ve milimetrik çalışılmış göz okşayıcı tasarımı ile ve özellikle de sahne finallerinde yarattığı dans tabloları ile göz kamaştırıyor.

İŞTE YILDIZ TAKIM OYUNCULARI
Ve işte oyunun yıldızları (Cast/Distirbisyon/Rol Dağılımı ne internette ne de aylık programda belirtilmediği için isimlerini ne yazık ki tek tek anamadığım isimleri topluca sayıyorum) ; Hüseyin Baylan, Cem Zeynel Kılıç, Ebru Evren, Özlem Gür, Esat Tanrıverdi , Deniz Keyf, Edip Kamacı, Özgür Titiz, Nedim Salman, Mustafa Çolak.

KİMLER ÖNE ÇIKIYOR
Kahramanımız , kendisini papağan sanan veya deli kılığına saklanan deli ile deliler hastanesi müdürü ; erkek oyuncular arasında ve kahramanı-mızın hayatının aşkı esmer ile diğer sarışın ve kumral bayan oyuncular ; (özür dilerim isimlerini tek tek bilmiyorum) öne çıkan oyuncular olarak anılabilir.

BU YETENEKLERİ BÜTÜN TÜRKİYE İZLEMELİ
Oyuncularımız deyim yerindeyse oyunda döktürüyorlar. Bence artık olmuşlar , bölgelerden merkezlere düşebilirler ; bu yetenekleri sadece Van değil bütün Türkiye tanımalı.

SOLO ŞARKILAR DUYGU YÜKLÜYDÜ
Özellikle üç bayan oyuncumuzun söylediği solo şarkılar birbirinden güzeldi ve diyebilirim ki sarışın bayan oyuncumuzun (hem de flemengo yorumuyla) söylediği karşılıksız aşk şarkısı ile seyirci koptu ve hepimizin burnunun direği sızladı.

SEYİRCİ İLK SAHNEDE YAKALANMALI
İşte o büyülü andan itibaren seyirciler ile oyuncular arasındaki tanış-ma yerini duygusal kaynaşmaya bırakmaya başladı gibi geldi bana. Daha önce söylenen bir iki toplu şarkıdan çok daha etkili ve duygu yüklü bu ilişki (rejide) daha oyunun başında kurulmalıydı , seyirciyi (ciğerinden) yakalan-malıydı diye düşünmeden edemedim.

İŞTE TİYATRO BU
Oyundan çıkarken bir kere daha , işte hayat bu ; işte tiyatro bu , diye düşündüm ; güldüm ; ağladım ve düşündüm ; tutkularımdan arındım ; düşünsel ve manevi açıdan çoğaldım ve zenginleştim ; yaşadığımı anladım ; insanlara ve hayata karşı sevgiyle ve aşkla doldum !

Teşekkürler Van DT , teşekkürler büyücü , şaman , ozan oyuncular !

Savaş Aykılıç


Yazarın Tüm Yazıları


Paylaş      
Yorumlar

Ahmet Kara - ( 11/16/2008 )
Oyunu ben de izledim. Gerçekten şahane bir oyun. Yönetmen ve tüm oyuncular çok başarılı. Özellikle kahramanımız Cem Zeynel Kılıç ve sevgilisi rolünde Ebru Evren başarılarının doruğundalar. Dekor oyuna göre biraz basit kalmış ama kostüm ve ışık, hatta müzik çok mükemmel.

neşe - ( 11/17/2008 )
savaş bey yazılarınızı çok beğeniyorum, çok kapsamlı, oyunu her açısıyla değerlendiren bir tarzınız var. bu yaklaşımınızın tiyatrolara çok faydası olacağını düşünüyorum.
ellerinize sağlık


aynur - ( 11/17/2008 )
bence çok ilginç olaylar bence biraz abartmaya giriyor bende bir tiyatro yazarıyım herzamanda abartmadan herşeyi yapabiliyorum

meyra - ( 11/5/2009 )
süper yaaaaaaaaaaaaaaaa


Bu Oyun Hakkındaki Görüşlerinizi Paylaşın !

İsim
Mail  (Yayınlanmayacak)
Yorum
Güvenlik Kodu= 16
Lütfen bu kodu yandaki kutuya yazınız
 

    Son Eklenen Yazılar     En Çok Okunan Güncel Yazılar
27 MART… UMUDUNU ARAYAN BİR GÜN (Ahmet Yapar)
YOKLAMA LİSTESİ (Skeç)
    Tüm Tiyatro Yazıları

    Bu Tarihte Yayınlanan Diğer Yazılar
    Bu yazının yayınlandığı tarihte gündemdeki diğer yazılar aşağıda listelenmiştir...

  • İstanbul'da Tanpınar Uyarlaması: Saatleri Ayarlama Enstitüsü (Üstün Akmen) - 11/23/2008
  • İletişim Çağında İletişimsizlik! - Var Mı Sın (Rengin Uz) - 11/22/2008
  • Tiyatroya Devlet Yardımı - Türk Tiyatrosu'nun Politikası (Melih Anık) - 11/21/2008
  • Albay Kuş – Tiyatro Adam (İsmail Can Törtop) - 11/20/2008
  • Burası Dot. Bir Tiyatro Mekanı (Arda Aydın) - 11/20/2008
  • Pambık Prenses (Ali Erdoğan) - 11/19/2008
  • Asiye Nasıl Kurtulur - Bursa Devlet Tiyatrosu (Ahmet Olcay) - 11/19/2008
  • Ah Be Babam, Ne Zormuş Erkek Olmak!: TESTOSTERON (Üstün Akmen) - 11/18/2008
  • Devlet Tiyatroları ölüleri gömdü mü? (Feridun Çetinkaya) - 11/18/2008
  • Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz (Rengin Uz) - 11/17/2008
  • İşte Hayat Bu; İşte Tiyatro Bu - Çılgın Dünya - Van DT (Savaş Aykılıç) - 11/16/2008
  • O Güzelim Kaymaklı Dondurma Rengi Elbise (Meral Arslan) - 11/16/2008
  • Yeni Kuşak Tiyatro'da "Salvador Dali Göndermeleri İçimi Isıtıyor" (Melih Anık) - 11/14/2008
  • Sokak Kedileri (Çocuk Oyunu) (Arda Aydın) - 11/13/2008
  • Dionysos ve "Göz" Teması Işığında Kadın-Erkek-Doğa Hiyerarşisi (Tuğçe Kanbur) - 11/13/2008
  • Gardiyan Oyunu Üzerine (Kürşat Ural) - 11/13/2008
  • Nazlı Sevda (Kürşat Ural) - 11/13/2008
  • Selçuk Uluergüven'den Mektup 2 (Selçuk Uluergüven) - 11/13/2008
  • Sanatın gücü baştan çıkartabilir (Rengin Uz) - 11/12/2008
  • Dikmen Gürün, TEB'in 2008 Onur Ödülü'nü Gerçekten Hak Etti Mi? (Üstün Akmen) - 11/11/2008
  • Cesaret Ana ve Çocukları – Semaver Kumpanya (İsmail Can Törtop) - 11/11/2008
  • Proje : Histanbul (Melih Anık) - 11/10/2008
  • Kırmızı Pazartesi - İstanbul Şehir Tiyatroları (Ayşe Müge Gerdan) - 11/10/2008
  • Ben De Anlamıyorum (Gılman Kahyaoğlu Peremeci) - 11/9/2008
  • ALIN SİZE BAŞARILI BİR GARAJİSTANBUL PROJESİ DAHA: HİSTANBUL (Üstün Akmen) - 11/9/2008
  • Bir Boş Zaman Etkinliği: Yok Saymak (Ali Erdoğan) - 11/7/2008
  • Selçuk Uluergüven'den Kamuoyuna Açık Mektup (Selçuk Uluergüven) - 11/6/2008
  • Bu Ülkede Tiyatro Salonu Açmak Suç Mu? (Emre Uluergüven) - 11/6/2008
  • Dinmeyen Alkışlar - İstanbul Şehir Tiyatroları (Ayşe Müge Gerdan) - 11/6/2008
  • Tiyatro'da 60 yılı aşan Onur: Gazanfer Özcan (Melih Anık) - 11/4/2008
  • İBŞT'de oyunculuğun önde olduğu bir oyun: İstanbul Efendisi (Üstün Akmen) - 11/4/2008
  • Dünya’nın Sonunu Beklerken (Erdinç Yapan) - 11/4/2008
  • Lüküs Hayat’ın Düşündürdükleri (İsmail Can Törtop) - 11/3/2008
  • Genç bir kadının evrak-ı metrukesi: 4 Artı 4 (Üstün Akmen) - 11/2/2008
  • Teyzesi - İzmir Devlet Tiyatrosu (Ahmet Olcay) - 11/2/2008
  • Şehir Tiyatroları Yönetiminin Özrü Kabahatinden Büyük (Feridun çetinkaya) - 11/1/2008
  • Milliyet Sanat'tan Nedim Saban'a Cevap Mektubu (Özlem Özdemir) - 10/31/2008
  • Bize danışmadan asla (Orhan Aydın) - 10/31/2008
  • Dolu Düşün Boş Konuş – Bakırköy Belediye Tiyatroları (İsmail Can Törtop) - 10/29/2008
  • Balıkesir Muhallebicisi (Nedim Saban) - 10/29/2008


  • Tiyatro Kursu Başlıyor!
    12 Şubat'tan itibaren her PAZARTESİ Kadıköy'de!
    Çalışanlara yönelik hobi sınıfı!



    Duyuru Panosu!



    Son Eklenen Tiyatro Oyunları

         Güncel Yazılar

    Yazar olmak ister misiniz?
    Yazar olarak tiyatrodunyasi.com ailesine katılmak, yazılarınızı yüzbinlerce tiyatroseverle paylaşmak isterseniz tiyatrodunyasi@tiyatrodunyasi.com adresine mail gönderebilirsiniz...

    Mail Listemize Üye Olun

         Güncel Haberler
    Tiyatro Maydanoz, Nazım’ın Kadınları ile Sahnede
    Tekin Deniz: Dümbüllü kavuğunu kimseye devretmedi

    Tiyatro Dünyası'nı takip Edin
     
     |  ..