| Tiyatro Kursu  | Şirket Tiyatrosu
Tiyatro Dünyası
Tiyatro Dünyası Bu Sahnede...
 
Ana Sayfa  |  Hakkımızda  |  Yazılar  |  Haberler  |  Yazarlar  |  Tiyatro Oyunları  |  Tiyatro Grupları  |  Sanatçılar  |  Kaynak  |  Duyuru Panosu  |
Ankara Devlet Tiyatrosu 70. Yıl ve 'Lüküs Hayat'
Füsun Akmen Balkaya




Annem Güneş Sezai Akmen anısına……

ANKARA DEVLET TİYATROSU 70.YIL VE ’ LÜKÜS HAYAT’

Cumhuriyetin ilanıyla hız kazanan batılılaşma hareketi,teknoloji,alafranga yaşam biçiminin en üst değerlere ulaştığı yeni tanımın getirdiği sınıf oluşumu, müzik, dans, şarkı ,operet kökenli yapının da yine müzikal tanımla yakınlaşması ve nihayet yıllar sonra…. ‘Lüküs Hayat’ Başkent Ankara da ilk kez Murat Atak rejisiyle Devlet Tiyatrosu çatısında seyircisiyle görkemli şekilde 2019-2020 tiyatro sezonunda buluşması bizlere yeni bir başlangıcı müjdelemiştir..

EKREM REŞİT REY ,CEMAL REŞİT REY VE LÜKSÜ HAYAT!

1933 öncesi aslında Meşrutiyetle başlayan Müzikli Oyun yapısı Ekrem Reşit Rey’in yazdığı ,Cemal Reşit Rey’in müziklerini bestelediği efsane çalışma olarak bilinen ‘Lüküs Hayat’ en yalın haliyle üstte belirtilen tarihte sahnelenmiş,1985 yılında yeniden Haldun Dormen rejisiyle güncellenme yaşayarak İstanbul Şehir Tiyatroları sahnesinde yerini günümüze kadar muhafaza etmeyi başarmış,Türk Tiyatrosunun klasiği olarak biçimsel güncellemelere ihtiyaç duyulsa da özde bu zamanların renk armonisine cevap verecek şekilde tazeliğini! korumuştur.

Uzun yıllar İstanbul’da Zihni Göktay ve Suna Pekuysal vb ustaların kimliği ile başarısı paralel giden oyun, yine zihnimize kazınmış imzaların dışında oynanması ve hele,hele Darülbedayinin dışına çıkması hiç düşünülmemiştir.

BAŞKENT ANKARA ‘DAN VERİLEN 150 KİŞİLİK MUHTEŞEM SELAM…

Geleneksel Türk Tiyatrosunun tüm ögelerinin doğru olarak kullanıldığı Başkent Ankara çalışmasında Lüküs Hayat Müzikali; Oyuncu,sahne tasarımını oluşturan teknik ekip, müzik,orkestra,koreograf,dansçı ve diğer çalışanlariyle birlikte başarının sahipleri,Ankara seyircisinin alkışlarını, hem de bitmek bilmeyen alkışlarını alarak başarıyla Ankara Devlet Tiyatrosu Sahnelerinden sanatsal selamlarına yine ustalıklarını da katarak İstanbul’lu dostlarına göndermeyi bu tiyatro sezonunda başarmışlardır.

Lüksü Hayat Müzikali öncelikle eskimeyen para, gösteriş, özenti ve batılılaşmanın doğru yorumlanmadığı toplumumuzdaki serüveninin her dönemde tazeliğini koruması, komiğini durum üzerinden öncelikle ele alınarak, Cumhuriyet’in ilk yıllarına özgü gibi görülen değişimin sancılı sürecinin kesintilerle bile olsa toplumumuzda devamlılığının hissedilmesi şarkının, dansın illizyonu içinde güncelliğini seksenaltı (86)yıl öncesine benzerliğiyle bugün yeniden yüzleştirmiştir.

LÜKÜS HAYAT VE REJİSÖR MURAT ATAK

Türk Tiyatrosunun ilk ve en önemli müzikal anlamında eserlerinden olan Lüküs Hayat yine Türk Tiyatrosuna ait eserleri doğru yorumladığına , yaptığı reji çalışmalarıyla bizlere gösteren,inandıran rejisör Murat Atak buluşmasını gerçekten Ankara başarısının temeli olarak yorumluyorum. Atak rejisörlük çizgisinde yaptığı çalışmalarına Lüküs Hayat ile Devlet Tiyatrolarının 70.yılına da arkadaşlarıyla birlikte kalıcı armağanını şölen atmosferi biçiminde sunmuştur.

Geleneksel Tiyatronun bütünseli içinde tüm ögeleri sahne üzerine taşımayı başarırken,yabancılaşmanın figüratif ögeleri olarak gençleri farklı bir konum da taşıyarak müzikalin sahne üzerinde cezbedici renk çümbüşü içinde kaybolmaları yerine kalıcılıklarının vurgusunu aynı akış içinde sonuca kadar tadımlık adımlarla götürmesi buna sinemografik ve tanıdık özellik katmasıyla gerçekten beğenimize katkıda bulunmuştur. Dekor,kostüm,müzik,dans ve kısaca müzikal oyunculuğun abartısal yapısının sahnede yorumsal anlamda parçalarının bütünü içinde doğru yerde birleştirme çaba ve başarısı da oyuncuların , oyunun düşmeyen enerjisinde Atak tarzı olarak algılanmıştır.

Devlet Tiyatrosunda onca müzikale yurt dışı meslektaşlarını kıskandıracak başarılarla imza atan ustalarının, Murat Atak bir kez daha emeklerini boşa çıkarmadığını bu özenli çalışmasıyla hissettirmiştir.

TOPLUM VE LÜKÜS HAYAT YORGUNLUĞU

Toplumun yaşadığı değişimin , iki farklı kültür yapısında ortaya çıkaran ve insan yapısının bıçak sırtı benzeri durumlarının anlatıldığı bu müzikalde; Yaşamlarını sürdürebilmek için Rıza ve Fıstık’ın yaptıkları küçük hırsızlıkların, ilk kez zengin bir eve girmekle başlayan ve kendilerini şaşırtan ortamda hiç alışık olmadıkları ama aslında özendikleri alafranga düzenin işareti olan kıyafet balosunun tam ortasında kendilerini bulmaları ve halktan olan , olmayan insanlarla uzlaşılmaz komik durumlar yaşamaları ,özellikle müzik ve dansın iyileştiriciliğinde yaşamın aslında tüm acımasızlığıyla çelişkiler, farklılıklar üzerine ortaya çıkışı müzikalde açıkça vurgulanmıştır.

İstanbul çalışmasında Lüküs Hayat sempatisinin ustalara ve yıllara dayalı çalışmasının klasikleşen yapısının ardından, Ankara’nın disiplinli sanat çalışmalarının birikimi olarak bu müzikal Devlet Tiyatrosu’nun 70.yılda attığı mükemmel imza ile müzikal’in yorgunluğunu gidermiş ve yeniden taçlandırmıştır.

OYUNCULAR VE TÜM EMEĞİ GEÇENLERE NOTLAR…

Rıza (Levent Çelmen) ışıklar sahneye verildiği andan, ışıklar yine sahneden alınıncaya kadar seyircisinin ilgisini üzerine alarak oyunculuk performansının her katmanında taşıdığı yükün farkında olan ve parlattığı her anın hakkını özenle vermiş, danslara,şarkılara katılımıyla beden dilini de mükemmel performansıyla destekleyen tecrübeli oyuncunun aynı zamanda tüm sahne dinamiğine getirdiği enerji hak ettiği ustalık’a bağlanmıştır.

Zeynep(Rengin Samurçay)oyunculuk performansını bulunduğu sınıfın tüm özelliklerini dilde, bedensel anlatım ve kullanımında da başarıyla özden gelen avantajı biçimde destekleyerek durum komiğini yaratma çabasında sade ama güçlü duruş, başarısıyla alkışlarımızı almıştır.

Şevket (Can Öztopçu) beden diline ilişkin sahip olduğu güçlü! görünüşü kadar beden dilini sahnede kullanma başarısı,diksiyon ve ses renginde sahip olduğu akıcı sahne dili ile özellikle oyuncu olarak komiği çıkarmada türün gereklerini ötelemeden doğru ip uçlarını kullanarak müzikalde de oyunculuk performansını üst sınırlara taşımayı başarmıştır.

Fıstık(Mehmet Ali Toklu),Belkıs(AlevBuharalı),Ruhi(ŞahapSayılgan),Atıfet
(Pelin Dikmenoğlu),Şadiye(Berrin Demir),Memiş(Serkan Ekşioğlu),Lütfiye(Süheylan Gürkan)İrfan(Akın Erozan),Nüveyre(Buket İnger),Veysi(Çağrı Turan),Nesrin(Özge Mirzalı),Rıza(Engin Özsayın),Kibar(Bülent Çiftçi),Altıdiş(Gönül Orbey),Balatlı(Ayşe Akınsal),Tosun(Bahadır Karasu) Lüküs Hayat Müzikali’nin başarılı olmasın da birbirine çok yakın performanslarıyla oyuna tüm üstte ismi yazılı oyuncular güç vermişlerdir.

Aytuğ Ülgen,Melahat İsmayılova,Ömür Uyanık ile koro ve orkestrada yer alan sanatçıların emekleri gönül alkışlarımızla ayrıca ödüllendirilmiştir.
Dekor Tasarımında (Sertel Çetiner)müzikale özgü gösterişli balo sahneleri,köşk vb mekanları ve değişimlerini döner sahne üzerinden çözümleyerek zamanda da tasarrufa gitmiştir.

Kostüm Tasarımında (İnci Kangal Özgür )dönemi doğru biçim ,renk, ayrıntı ve aksesuarda olduğu kadar türde de başarılı sentezisiyle müzikale katkı sağlamıştır.
Işık Tasarımında (Zeynel Işık)müzikalin yapısına uygun ışığın parlaklığında her mekanın özüne,her müziğin tınısına ,dansın biçimine ve her sahnenin kaderini destekleyen çalışmasıyla yine ışığın ustası olduğunu sessizce yaptığı vedasında bize yeniden anlatmıştır.

Yardımcı Yönetmen Ayşe Atak’ın güzel enerjisini yansıttığı müzikal’e verdiği destek için de bir kez daha şahsında tüm çalışma arkadaşlarına tekrar teşekkürümü paylaşmak isterim. Kutlu olsun yetmişinci (70)yıl…….
FÜSUN AKMEN BALKAYA
Cüneyt Gökçer Sahne / Çay Yolu -ANK



Yazarın Tüm Yazıları


Paylaş      
Yorumlar

Bu Oyun Hakkındaki Görüşlerinizi Paylaşın !

İsim
Mail  (Yayınlanmayacak)
Yorum
Güvenlik Kodu= 678
Lütfen bu kodu yandaki kutuya yazınız
 

    Son Eklenen Yazılar     En Çok Okunan Güncel Yazılar
27 MART… UMUDUNU ARAYAN BİR GÜN (Ahmet Yapar)
YOKLAMA LİSTESİ (Skeç)
    Tüm Tiyatro Yazıları

    Bu Tarihte Yayınlanan Diğer Yazılar
    Bu yazının yayınlandığı tarihte gündemdeki diğer yazılar aşağıda listelenmiştir...

  • 27 MART… UMUDUNU ARAYAN BİR GÜN (Ahmet Yapar) (Ahmet Yapar) - 3/26/2021
  • Başarılı Genç Aktör Can Öztopçu 40. Sanat Yılını Kutluyor (Füsun Akmen Balkaya) (Füsun Akmen Balkaya) - 12/16/2020
  • 'Ağaçlar Ayakta Ölür' - Nevra Serezli ve Tiyatro Kare (Füsun Akmen Balkaya) (Füsun Akmen Balkaya) - 9/28/2020
  • Süt Kardeşler - Süheyl Behzat Uygur Tiyatrosu 2020 (Füsun Akmen Balkaya) - 6/26/2020
  • Tuncer Cücenoğlu'nun Anısına... (Füsun Akmen Balkaya) - 6/26/2020
  • Ankara Devlet Tiyatrosu 70. Yıl ve 'Lüküs Hayat' (Füsun Akmen Balkaya) - 2/18/2020
  • Kadın Dayanışmasını Taçlandıran Şehir Tiyatrosu Oyunu: Çın Sabahta (Füsun Akmen Balkaya) - 1/30/2020
  • Büyük Aşkların Sonuncusu ve Çankaya Sahne (Füsun Akmen Balkaya) - 11/26/2019
  • Uğur Kanbay ve Eylül! (Füsun Akmen Balkaya) - 7/23/2019
  • Fars Dokusu Üzerine Komedya Dokunuşları İle CİMRİ (Füsun Akmen Balkaya) - 7/18/2019
  • ELEŞTİRMEN OLMAK VE ELEŞTİRİ YAZMAK ! (Füsun Akmen Balkaya) - 7/17/2019
  • YOKLAMA LİSTESİ (Skeç) (Murat Sayım) - 7/17/2019
  • Şehir Tiyatroları'nda Oynanan Ayaktakımı Arasında Oyununun İncelemesi ve Eleştirisi (Yasin Çetin) - 12/13/2015
  • Genel Müdür 'A. Nejat Birecik İle Devlet Tiyatrosu'na Gelen 'Bahar Havası' (Füsun Akmen Balkaya) - 12/11/2015
  • Şehir Tiyatroları'nda Oynanan İki Arada Bir Yerde Oyununun İncelemesi ve Eleştirisi (Yasin Çetin) - 12/7/2015
  • Müthiş Bir Prodüksiyon 'Ben O İstanbul'u Çok Sevdim' ve Ustaların Ustası Özel Yula (Can Murat Yaşar Şengel) - 12/3/2015
  • Ve Tanrı Aşkı Yarattı (Yurdagül Yurtseven) - 11/30/2015
  • Şehir Tiyatroları'nda Oynanan Cyrano De Bergerac Oyunu İnceleme ve Eleştirisi (Yasin Çetin) - 11/17/2015
  • Atam Siz Rahat Uyuyun Gençleriniz Size Layık - Yıllar Sonra 'Satıcı'nın Ölümü' - Bir Büyük Sanatçı Argun Kınal'a Veda (Can Murat Yaşar Şengel) - 11/4/2015
  • İstanbul Şehir Tiyatroları'nın 'Onikinci Gece' Oyununun İncelenmesi ve Eleştirisi (Yasin Çetin) - 11/3/2015
  • Sezon Açılışı - Bakırköy'de Bir Prens, Bir Don Quichotte, Bir Oğul, Bir Kardeş, Alican Yücesoy - Yaprak Dökümü... (Can Murat Yaşar Şengel) - 11/3/2015
  • İstanbul Devlet Tiyatrosu Kozyatağı Kültür Merkezi'ne ilk kez 'Satıcı'nın Ölümü' ile geldi. (Füsun Akmen Balkaya) - 11/2/2015
  • Berksoy'dan Haldun Taner'e Doğum Günü Armağanı: Dün - Bugün (Üstün Akmen) - 10/30/2015
  • Mizah, Bir Ustasını Daha Kaybetti! Hoşça kal Levent Kırca! (Füsun Akmen Balkaya) - 10/30/2015
  • Sezon Geldi Hoş Geldi, Aynaya Renk Geldi (Üstün Akmen) - 10/30/2015
  • 13. Kıbrıs Tiyatro Festivali'nin En Sivri Oyunu: Halktan Biri (Üstün Akmen) - 10/30/2015
  • 'Sanat Eğitimi' Konusunda Velilere ve Öğretmenlere Uyarı (Rasim Aşın) - 10/30/2015
  • Yalçın Topçu! Sen İşine Baksana! (Üstün Akmen) - 10/30/2015
  • Aydın Arıt Tiyatrosu ve Limonluk Arısı (İhsan Ata) - 10/30/2015
  • … Şu An Batmakta Olan Geminin Duvarlarına Resim Yapmaktasınız (Üstün Akmen) - 9/17/2015
  • Direklerarası Tiyatro Ödülleri Her Zamanki Saygın Yapısını Korudu (Füsun Akmen Balkaya) - 9/17/2015
  • Yeni Tiyatro Yeni Oyun… Tiyatrogrotto ve Cadılar… (İhsan Ata) - 9/7/2015
  • AKM'den haberi olmayan bir Kültür Bakanımız var artık (Üstün Akmen) - 9/7/2015
  • Topçu, Levent Üzümcü'ye Sahip Çıksana (Üstün Akmen) - 9/3/2015
  • Sanat Direnmektir (Yurda Yurtseven) - 8/31/2015
  • Zarif Bedenine Tam Oturmuş Oyunculuk Ruhu ile Kendini İş'i ile Taçlandıran Sanatçı: Özge Özder (Füsun Akmen Balkaya) - 8/7/2015


  • Tiyatro Kursu Başlıyor!
    3 Ekim'den itibaren her PERŞEMBE Kadıköy'de!
    Çalışanlara yönelik hobi sınıfı!



    Duyuru Panosu!



    Son Eklenen Tiyatro Oyunları

         Güncel Yazılar

    Yazar olmak ister misiniz?
    Yazar olarak tiyatrodunyasi.com ailesine katılmak, yazılarınızı yüzbinlerce tiyatroseverle paylaşmak isterseniz tiyatrodunyasi@tiyatrodunyasi.com adresine mail gönderebilirsiniz...

    Mail Listemize Üye Olun

         Güncel Haberler
    Tiyatro Maydanoz, Nazım’ın Kadınları ile Sahnede
    Tekin Deniz: Dümbüllü kavuğunu kimseye devretmedi

    Tiyatro Dünyası'nı takip Edin
     
     |  ..