| Tiyatro Kursu  | Şirket Tiyatrosu
Tiyatro Dünyası
Tiyatro Dünyası Bu Sahnede...
 
Ana Sayfa  |  Hakkımızda  |  Yazılar  |  Haberler  |  Yazarlar  |  Tiyatro Oyunları  |  Tiyatro Grupları  |  Sanatçılar  |  Kaynak  |  Duyuru Panosu  |
Tepsi İçinde Yanan Mumlarla Başlamıştı Herşey... - Dört Kişilik Bahçe
Can Murat Yaşar Şengel




Her oyunun her gecesinde yanan mumlar çoktan bir ateş topuna döndü, sizi kuşatan sevgi kandilleri çoğaldı, çoğaldı

Sayın Muhsin ERTUĞRUL
Sayın Vasfi Rıza ZOBU
Sayın Hüseyin Kemal GÜRMEN
Sayın İ. Galip ARCAN
Sayın Perihan TEDÜ
Sayın Savaş DİNÇEL
Sayın Ali TAYGUN
Sayın Beklan ALGAN…

Alkışlar alevi hep harladı. Sizlerle başlayan geçmiş bu sezon Ersin UMULU, Arif AKKAYA, Engin ALKAN ile gelecek olmuş işte. Ruh atlaslarıyla çıkıp geldiler, tıpkı sizin gibi.

Yazmak, yazarak fikirleri düşünceleri iletebilmek müthiş bir duygu. Bir oyun yazarı oyununu yazarken okuyucuya bırakır yorumunu dersem yanlış bir cümle ile başlamış olurum. Tiyatro metinlerini okuyanlar olarak öyle bir azınlıktayız ki anlatılamaz, tıpkı tiyatro tekstlerini basanların göstermiş olduğu değirmenlerle savaş gibi. Tüm yazım alanlarındaki kişilerin eserlerini üretirken verdikleri doğum sancısını ben dehalarının yansıması olarak değerlendirmekteyim. Bu deha yansımasının bu yazımda dilim ve kalemim el verdikçe anlatmaya çalışacağım yazar olarak dahisi Murathan Mungan, eser ise “Dört Kişilik Bahçe”, eseri canlı kılanlar ise İstanbul Belediyesi Şehir Tiyatroları sanatçıları.

Yıllardır tiyatro dünyasının içinden birisi olarak oyun yönetmenlerini de oyun yazarının eserini oya gibi işleyerek kendi dünyasında yorumlayan kendi dehalarını ortaya koyan ve seyirciye eseri yansıtmaya çalışan kültür elçileri olarak görüyorum. Bu sezon bugüne kadar seyretmiş olduğum en az yirmi oyun içinde bu yönetmenlerden Ersin UMULU, Arif AKKAYA ve Engin ALKAN şu ana kadar kanımca öne çıkan bu sezonun bana göre dahi yönetmenleri. Bu yazımda Ersin UMULU ve dehası benim konum. Diğer yönetmenlerle ilgili de ileride yazmaya devam edeceğim.

Yetmişli yıllar.. Kızıltoprak… Kolej Yolu… O zamanlarda Kadıköy’deki en önemli özel okulların sayısı üç taneydi. Özel Kadıköy Kız Koleji, Özel Moda Koleji ve Özel Kalamış Lisesi. Bu üç okulun üçü de bugün yok. Her biri Atatürkçü gençler yetiştiren, birbirinden değerli bu okullar belki günümüzün yozlaşmasına dayanamadı, belki yeni jenerasyon aynı özveriyle annelerinden babalarından aldıkları meşaleyi günümüze taşıyamadılar, belki de olması gereken buydu. Özel Kadıköy Kız Koleji tam Fenerbahçe Dereağzı antreman sahası yanındaydı şimdi yerinde gökdelenler var. Anılarımızda Duygu ASENA’nın “Kadının Adı Yok” eserinde anlattığı okul. (Bu arada Duygu ASENA’yı da saygı ile anıyorum) Bu okulun ilkokul bölümü karma, ortaokul ve lise bölümü sadece kız öğrencilere hizmet vermekteydi. Bu okul ve yukarıda bahsettiğim diğer iki okumuzda eğitim kadar öğretime de önem verirlerdi. Örnek olarak her ay bir tiyatro ekibi okulun sempatik tiyatro salonunda öğrenciler,veliler ve akademik kadro ile buluşurdu. Nisa Serezli-Tolga Aşkıner Tiyatrosu, Kent Oyuncuları, Dostlar Tiyatrosu, Gülriz Sururi-Engin Cezzar Tiyatrosu orada izlediğim tiyatro gruplarından bazılarıydı. Bu kadar detayı nasıl bildiğime gelince rahmetli annem yıllarca o okulda öğretmen olarak görev yapmıştı. Bu tarz kültür aktivitesi yaparak her ay bir tiyatro grubunu ağırlayan ve bu hizmeti sunan okullarımız şimdi yok denecek kadar az. (Özel Kadıköy Kız Koleji kurucuları Berihan ve Rahmi Erdem’i saygı ile anıyorum.)

Bu okuldan yetişen bir değer de Ayşe KÖKÇÜ. Yıllardan beri verdiği emek ve başarılarının sonucunda kendisi kanımca Türk Tiyatrosunun duayenlerinden. Willy Russel’ın yazmış olduğu “Shirley Valentine - Bir Kadın” oyununu şimdi bile yeniden oynasa kim bilir kaç sezon daha oynar. Bana göre “Bir Başkası” oyununda virtüozitesinin doruklarındaydı. Türk Tiyatrosunun klasiği “Lüküs Hayat” ile “Kanlı Nigar” oyunları kariyerinde birer altın madalya daha. Her oyununda özverisi ve titizliği nedeniyle daha iyiye, en iyiye ulaşması zaten kaçınılmaz. Bu sezon ise “Dört Kişilik Bahçe” oyunu ile seyircisinin karşısında Afife Reşat Hanımefendi olarak. Dingin, ölçülü, akıllı, düzeyli oyunculuğu ile göz kamaştırıyor. Oyunun her saniyesine, dahi yönetmeninin yol göstericiliği ve kendine özgü duayen kabiliyeti ile renk katıyor. İyi ki varsınız Ayşe KÖKÇÜ. Türk Tiyatro izleyicisi sizi daha yıllarca ayakta alkışlayacak.

Oyunda görev alan diğer bir ustamız ise Metin ÇOBAN. Server Paşa rolü ile gönüllerde taht kurmakta. Yılların getirmiş olduğu ağırbaşlılık, sanatına saygı, özveri ile Server Paşa karakterinin gelgitlerini başarı ile hatasız olarak yansıtmayı bilmekte. Türk Tiyatrosu ve genç nesil tiyatrocu gençlerimiz Metin ÇOBAN ve diğer ustalarımıza neler borçlu olduklarını bir bilebilseler !

Fatma Aliye rolünde Sevil AKI ve Talia rolünde Esin UMULU oyunculuklarıyla Türk Tiyatrosunun emin ellerde olduğunu bir kez daha kanıtladılar. Her ikisi de “Dört Kişilik Bahçe” bireylerinin yalnızlığını dört dörtlük yansıttılar. Oyunu izlerken aklıma Ülker KÖKSAL Ustamızın “Uzaklar” oyunu geldi Esin UMULU kim bilir Naile karakterini, Sevil AKI ise Nuran Öğretmen karakterini nasıl olağanüstü yorumlarlar diye düşündüm bu oyundaki virtüozitelerini görünce. Belki dahi yönetmenimiz de “Uzaklar” oyununda hem Murat karakterini oynar hem de oyunu yönetir kim bilir ? Bu arada Ülker KÖKSAL Ustamıza da selam olsun.



Anılar beni rahat bırakın demek isterdim. En ufak ayrıntıyı bile düşünmüş olan dahi yönetmenimizden bahsederken. Gelenek ve göreneklerimizde evlerimizdeki büyüklerimizin büfe kapaklarını açarken o hareketi evet o ritüelimsi hareketi yaptıklarına tanık olmuşuzdur çoğumuz. Bu arada o sahne tasarımında bahçe ile köşkün bir arada işlenmesi muhteşemliğinde Zuhal SOY bizleri hepimizin evinde olabilecek olan en az bir objenin sahnede var olmasıyla geçmişimize götürdü. Geçmişimde evimde hatta kendi odamda var olan avizenin benzeri bir avizenin yaprağını görebilmek içimde bir sonsuz yolculuğa çıkardı beni. Geçmişime bağlı olan ben, şu an bana verilse o dekorda bile yaşayabilirim daha ne kadar duygusallaşabilirim bilemiyorum. Kostüm tasarımında Aysel DOĞAN, sanki ben de o evin bir sakiniymişim gibi bir duyguyu bana aktarabildi, karşımda annemin ya da teyzelerimin gardrobu vardı sanki. Müzikte Burçak ÇÖLLÜ, Işık tasarım ve efekt tasarımda Murat ÖZDEMİR ve Yusuf TUNCER ve tabii ki dahi yönetmenimizin yol arkadaşı dramaturg Arzu IŞITMAN emeğinize yüreğinize sağlık. Oyunun tüm gelişiminde saç modelleri ve saç tasarımları da takdire değer. Bu konuyu da unutmamak lazım. Oyunun ruhunu birebir yansıtan afiş tasarımını da kutlamak gerekiyor

Ben oyunu iki ayrı salonda izledim ve sanırım izlemeye de devam edeceğim. Haddim olmayarak tavsiyelerim de olacaktır ve olmalıdır. Bu oyunu ben hep büyük sahneli salonlarda izledim (Ümraniye ve Harbiye Muhsin Ertuğrul). Bu oyunu Kerem Yılmazer Sahnesi veya Üsküdar Musahipzade Celal Sahnesinde izlemek isterdim. Bu salonlar oyunun sıcaklığına sıcaklık katacaktır. Bu arada oyunun final bölümünde kandillerin tek tek yanması ayrı bir görsellik şöleniydi. Son mektup sahnesi ise dokunaklığıyla kalplerimizde iz bıraktı.

Dahi Yönetmenimiz Ersin UMULU’ya gelince, “Yaşadığım İstanbul”,“Medea”, “Bir Yıldız Seç Kendine”, çok az süre sahnelenen “Yedi Tepeli Aşk” sonrasında “Dört Kişilik Bahçe” oyunu ile dehası saygıdeğer seyircimiz ile buluştu. Bundan sonraki sezonlarda kendisinin yönetmenlik yaptığı oyunları merakla bekleyeceğiz. Yönetmenliği altın harflerle Türk Tiyatro Tarihi’ne yazılacak bundan eminim. Yolu açık olsun.

Yılların birikimi, yirmi yedi tiyatro çevirim, yazdığım bir oyun, şu anda yazmakta olduğum iki roman ki bunlardan bir tanesi Ustalarım Nisa SEREZLİ ve Tolga AŞKINER’in tiyatral geçmişleri, on dokuz yaşında Türkiye’nin en uzun soluklu amatör tiyatrosunun sahibi olmak, eğitimci kimliklerim dışında bu yazı benim ilk tiyatro yazım. Gerçeği söylemek gerekirse bu bir methiye ya da eleştiri değil sadece okurlara oyunu tanıtabilmek ve oyunun bana verdiği hazzı okurlar ile paylaşmak için ılımlı ve optimist bir anlatım. Pesimist ve kırıcı kelimelerle yapıcı olunamayacağının bilincinde olarak bu yazıyı yazıp hayat felsefemi de okurlarımıza yansıtmaya çalışırken çok mutlu oldum.. Umarım artık yazmaya da devam ederim ve söyleyecek sözüm varsa da söylerim.

Ne demiştim; TEPSİ İÇİNDE YANAN MUMLARLA BAŞLAMIŞTI HERŞEY…
Tıpkı benim her oyunumda sahne önünde ya da fuayede ustalarım Nisa SEREZLİ ve Tolga AŞKINER’in benim için yaktıkları ışığı söndürmeden devam ettirdiğim gibi.

Hayat felsefem olan “Sevgi-Saygı-Hoşgörü” üçgenim sizlerle olsun.
“C’est La Vie !” yani “Hayat Bu !”

Can Murat Yaşar Şengel


Yazarın Tüm Yazıları


Paylaş      
Yorumlar

Feyman Turgut - ( 11/22/2010 )
Hocam elinize sağlık..zevkle okudum ve özendim...yazılarınızın devamı dileğiyle...

pınar çekirge - ( 11/23/2010 )
2010-2011 sezonunda izlediğim oyunlar içinde en güzeliydi...kaleminize sağlık.o kadar güzel anlatmışsınız ki...

Bu Oyun Hakkındaki Görüşlerinizi Paylaşın !

İsim
Mail  (Yayınlanmayacak)
Yorum
Güvenlik Kodu= 937
Lütfen bu kodu yandaki kutuya yazınız
 

    Son Eklenen Yazılar     En Çok Okunan Güncel Yazılar
27 MART… UMUDUNU ARAYAN BİR GÜN (Ahmet Yapar)
YOKLAMA LİSTESİ (Skeç)
    Tüm Tiyatro Yazıları

    Bu Tarihte Yayınlanan Diğer Yazılar
    Bu yazının yayınlandığı tarihte gündemdeki diğer yazılar aşağıda listelenmiştir...

  • Onur By (Arda Aydın) - 11/28/2010
  • Levent Üzümcü Söyleşisi (Onur Şimşek) - 11/25/2010
  • Aristophanes'in Eşekarıları Oyunu Üzerine Güncel Bir Yorum (Bilal Akar) - 11/25/2010
  • İstanbul Devlet Tiyatrosu - Beğendiğiniz Gibi, Beğenilecek Gibi Değil ! (Melih Anık) - 11/25/2010
  • Tiyatro Sıfır Nokta İki'den Oyunculuk Şöleni: Korku Tüneli (Üstün Akmen) - 11/25/2010
  • Üniversite Salonları Misafir Odası Değildir! (Bilal Akar) - 11/25/2010
  • Güven Polis Karakolu - Karakolda Bebek Var (2 Perdelik Komedi) (Mustafa Firuz Bozkurt) - 11/25/2010
  • Ormanda (Çocuk Oyunu) (Hakan Yozcu) - 11/22/2010
  • Folklorcunun Bir Günü (Hakan Yozcu) - 11/22/2010
  • Sevgili Amcam (Hakan Yozcu) - 11/22/2010
  • Tepsi İçinde Yanan Mumlarla Başlamıştı Herşey... - Dört Kişilik Bahçe (Can Murat Yaşar Şengel) - 11/22/2010
  • Vanya Dayı ve Fail-i Müşterek (Üstün Akmen) - 11/22/2010
  • Romeo ve Juliet: Tüketilemeyen Bir Aşk Hikâyesi (Mustafa Göksal) - 11/22/2010
  • Yaşamak Güzel Şey Be Kardeşim (Metin Boran) - 11/22/2010
  • Kaygan Zemin (Suat Ünaldı) - 11/15/2010
  • BENİM (Kemal Başar'ın) Romeo ve Jüliet'im – İBB Şehir Tiyatroları (Melih Anık) - 11/11/2010
  • -Gömülmeye Razı Olmayı Reddeden- Ölüleri Gömün! (Dilek Öztürk) - 11/11/2010
  • Meraklısı İçin Öyle Bir Hikaye Adlı Oyun Üzerine (Zeynet Öztunca) - 11/10/2010
  • Allah Hayırlara Getirsin, Dün Gece Sabaha Karşı Bir Düş Gördüm (Üstün Akmen) - 11/10/2010
  • Arif Akkaya'nın Cevabına Cevap - Arzunun Onda Dokuzu (Melih Anık) - 11/9/2010
  • Arif Akkaya'dan Melih Anık'ın Arzunun Onda Dokuzu Oyun Eleştirisi'ne Cevap (Arif Akkaya) - 11/8/2010
  • Erkek, Kadın, Özlem, Kin, Sevgi Temalı Bir Mozaik: Dört Duvar (Üstün Akmen) - 11/3/2010
  • Alevli Günler - İstanbul Halk Tiyatrosu (Melih Anık) - 11/3/2010
  • Eda Bingöl Söyleşisi - Opera söylerken hiçbir şeyden almadığım zevki alıyorum! (Onur Şimşek) - 11/3/2010
  • Sûrname (-i Yiğit Sertdemir) 2010 – İstanbul BB Şehir Tiyatroları (Melih Anık) - 11/2/2010
  • ÜSTÜN AKMEN: Eleştirinin Evliya Çelebisi (Devrim Büyükacaroğlu) - 11/2/2010
  • Kan ve Ölümle Gelmişti Alemdar (Pınar Çekirge) - 11/2/2010
  • Peynir ve Yumurta; Kocaeli Şehir Tiyatroları (İhsan Ata) - 10/30/2010
  • İstanbul Devlet Tiyatrosu'nda Ölüleri Gömün (Metin Boran) - 10/30/2010
  • Çocuksuz, Kocasız, Sevgilisiz, Kentsiz, Ülkesiz: Troyalı Kadınlar (Üstün Akmen) - 10/30/2010
  • Samsun Devlet Opera ve Balesi'nden Kontes Mariza (Onur Şimşek) - 10/30/2010
  • İBB Şehir Tiyatroları - Arzunun (Onda Dokuzu) Dokuz Parçası / Dokuz Kadın (Melih Anık) - 10/25/2010
  • Pitchfork Disney: Korku Tüneli (Zeynet Öztunca) - 10/25/2010
  • Engin Alkan ile Alemdar Üzerine (Sinem Özlek) - 10/25/2010
  • Sen Shakespeare'i Bilir misin Başkan? (Alaattin Emrah Özdilek) - 10/25/2010
  • Burçak Çöllü'yü Henüz Tanımıyorsunuz... (Recep Ali Aksoylu) - 10/24/2010
  • Tehlikeli İlişkiler - Dangerous Liaisons (Mustafa Göksal) - 10/22/2010
  • Tiyatro Stüdyosu 20 Yaşında (Tuncer Cücenoğlu) - 10/22/2010
  • Eyyy Sayın İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı! Sözüm Sizedir... (Üstün Akmen) - 10/22/2010
  • Tehlikeli İlişkiler - İstanbul BB Şehir Tiyatroları (Melih Anık) - 10/21/2010
  • Yüzleşme (Yurdagül Yurtseven) - 10/21/2010


  • Tiyatro Kursu Başlıyor!
    12 Şubat'tan itibaren her PAZARTESİ Kadıköy'de!
    Çalışanlara yönelik hobi sınıfı!



    Duyuru Panosu!



    Son Eklenen Tiyatro Oyunları

         Güncel Yazılar

    Yazar olmak ister misiniz?
    Yazar olarak tiyatrodunyasi.com ailesine katılmak, yazılarınızı yüzbinlerce tiyatroseverle paylaşmak isterseniz tiyatrodunyasi@tiyatrodunyasi.com adresine mail gönderebilirsiniz...

    Mail Listemize Üye Olun

         Güncel Haberler
    Tiyatro Maydanoz, Nazım’ın Kadınları ile Sahnede
    Tekin Deniz: Dümbüllü kavuğunu kimseye devretmedi

    Tiyatro Dünyası'nı takip Edin
     
     |  ..