| Tiyatro Kursu  | Şirket Tiyatrosu
Tiyatro Dünyası
Tiyatro Dünyası Bu Sahnede...
 
Ana Sayfa  |  Hakkımızda  |  Yazılar  |  Haberler  |  Yazarlar  |  Tiyatro Oyunları  |  Tiyatro Grupları  |  Sanatçılar  |  Kaynak  |  Duyuru Panosu  |
İzmir'de Şehir Tiyatrosu Bir Zorunluluktur
Uğur İpek




İzmir, yüz yıllar boyunca sanatın ve kültürün merkezi olan bu güzel şehir, maalesef yıllardır bir boş vermişliğin, vurdumduymazlığın kurbanıdır. Tarihi MÖ 6500 yıllarına kadar giden İzmir’de maalesef ellili yıllardan bu yana bir şehir tiyatrosu yoktur. Yıl 2009 yarım yüzyılı bulan bu süre İzmirli'nin telafi edilemez kaybıdır.

1946 yılında kurulan ve ellili yılların sonunda dağılan, Reşat Karakuyu'nun başı çektiği, Feridun Çölgeçen, Avni Dilligil, Belkıs Fırat, Mualla Fırat, Oğuz Bora, Ragıp Haykır, Aliye Rona, Muazzez Akçay, Aziz Basmacı, Bediha Muvahhit, Vahi Öz, Salih Tozan gibi döneminin pek çok önemli sanatçının da çalıştıkları ve İzmir’e unutulmaz eserler sunan İzmir Şehir Tiyatroları, artık yeniden hayata geçirilmelidir…

İzmir’e şehir tiyatrosu bir zorunluluktur. Türkiye’nin çağdaşlık adına parmakla gösterilen şehri olan İzmir, birkaç aklı başında tiyatro topluluğunun çalışmaları haricinde maalesef dışa bağımlı bir tiyatro seyircisi kitlesine sahip olma zorunda bırakılmıştır. Dokuz Eylül Güzel Sanatlar Fakültesi'ne ve dramatik yazarlık, oyunculuk bölümlerine sahip olan İzmir maalesef yetiştirdiği değerleri İstanbul’a kaptırmakta, bu nedenle Tiyatro ve seyirci anlamında iç gelişimini gerçekleştirmekte büyük zorluklar yaşamaktadır. Tiyatro sanatı üretimi için çalışan ve Tiyatro Sanatını ön planda tutarak çalışmalarını sürdüren gruplarda maalesef salon yetersizliği ve maddi olanaksızlıklardan dolayı istedikleri ölçüde seyirciye ulaşamamakta bu da seçiciliği kısıtlanmış bir seyirci kitlesi oluşmasına sebebiyet vermektedir. Seyirci güzel oyunu hak eder, seyircinin doğru bir reji ve oyunculuk seyretmesi hakkıdır. Ancak İzmirlinin kendi içinden çıkan doğru eserlerin İzmirli'ye ulaşmasında maalesef büyük zorluklar yaşanmaktadır. Maddi kazanç beklentisini bir kenara bırakarak idealist bir yaklaşımla tiyatro üretimine kendisini adamış olan topluluklar, sahne ve atölye eksikliklerinin yanında, kendilerine ait dekor, kostüm, aksesuar gibi materyallerin temini konusunda da büyük sıkıntılar çekmektedir.

Tiyatro sanatının renkli yüzü bu türlü zorluklar nedeniyle İzmir’de bir iç üretime zorlukla dönüşmekte, amatör ve yarı profesyonel toplulukların üretimlerine yerel yönetimim verdiği kısıtlı desteklerin yanında İzmir’de seyirci kitlesinin istenilen boyuta gelmesi için şehir tiyatrosunun bir an evvel kurulması zorunluluktur.

Uğur İpek
V.A.T.T.
Yönetmen, oyuncu

Yazarın Tüm Yazıları


Paylaş      
Yorumlar

mert güven - ( 5/13/2009 )
uğur bey, bir özel tiyatro yönetmeni olarak işin kolayına kaçan bir beklenti içindesiniz. ödenekli tiyatroların hayata geçmesi özel tiyatroları baltalayan en önemli faktörlerden biri. bakınız istanbula, özel tiyatroların 4te bir fiyatına bilet satan, zarar etmesine rağmen vergilerle sübvanse edilen ödenekli tiyatrolar seyircinin çoğunluğunu toplamakta ve gelişimi durdurmaktadır. halbuki sanatın ilerlemesi için gereken özgür alandır...

bir özel tiyatro çalışanı olarak seyirciyi tiyatro salonuna çekmek sizin sorumluluğunuzda, şehir tiyatrosu kurulsun, sudan ucuza oyun oynansın diye beklemek yanlış. öyle bir tiyatro kültürü kurun ki seyirci sanat için para ayırması gerektiğini fark etsin. bu noktada devlet destek verebilir ama ödenekli tiyatro bir çözüm değil sorun!


kadri özaldıkaçtı - ( 5/17/2009 )
ugur arkadaş şehir tiyatroları kurulmasının bir yararı yok bence
devlet tiyatroları varda ne yapıyo kalıplaşmış oyunlar ısıtılıp ısıtılıp sunuluyor insanlara sanat devletin güdümünde olmamalı sanat özgür olmalı ödenekli tiyatrolar bunlara ben zaten tiyatro demiyorum kimin devesine biniyorlarsa onun zilini çalıyorlar bence yapılması gereken adam gibi oyun seçicez gerekirse kendimiz yazıcaz yaratıcagız oyuncuları yetiştiricez dekorcu kostümcü makyajcı yetiştiricez insan isterse küçücük bir odadan bile dünyaya yarattıgı şeyle ses getirir yeterki seçimi dogru yapalım neden eski ast gibi bişeyler yapmıyoruz


Haluk Işık - ( 5/13/2009 )
Cumhuriyet Gazetesi Ege ekindeki PATİKA adlı köşemde sürekli gündeme getirip, tepkisizlikten yakındığım bir konuda, Uğru İpek güzel bir yazı yazmış, katılıyorum. Gerek bu konuda, gerekse İzmirdeki özel tiyatroların dünden bugüne durumu-yapılması gerekenler üstüne verimli bir tartışmaya ihtiyacımız var. Şu anda böyle bir yazı üstüne çalışıyorum, yakında paylaşacağım. Selam ve sevgiyle...

Hüseyin Erdoğan - ( 5/14/2009 )
Aynen katılıyorum. Tiyatro zor iş. Hele İzmir de daha da zor. Zira kurumların Tiyatroya bakışını değiştirmek neredeyse olanaksız. Yerel yönetimlerin akıllarına en son gelen şeydir tiyatro. İzmir de daha da zor dedim. Çünkü; Yerel yönetimlerin hemen hepsi sosyal demokrat olduğunu söyleyen bir partinin adayları tarafından yönetilirler. Onlar da tiyatroyu salon açmak, devasa binalar yapmak la hallettiklerini sanıyorlar. Kesinlikle bir şey anlatamazsınız, zira onlar sizden daha iyi biliyorlardır.
Temel sorunlardan biri de; Tiyatronun can damarlarından birinin, belkide en önemlisinin amatör guruplar olduğu gerçeğinin görülmemesidir. Her mahallede bir tiyatro sloganı söyleyen bir belediye duydunuz mu. Devasa salonlar yerine her mahalleye birer cep salonlar açılamaz mı. Bu salonlar amatör gurupların çalışmalarına ve oyunlarına hizmet edemez mi. Sahil boyunca küçük açık hava tiyatroları yapılamaz mı. Tiyatrolarla ilgili dernekler teşvik edilip buraların kullanımı bu derneklere bırakılamaz mı....

Beni işin profesyonel kısmı ilgilendirmiyor. Amatör guruplar ne kadar teşvik edilir ve yaygınlaşırsa profesyonel tiyatronun kalitesi de o kadar yükselir. Profesyonel tiyatronun kurtuluşuda aslında amatör tiyaroların sağlamlığına, yaygınlığına ve kalitesine bağlı diye düşünüyorum. Geleceğin nitelikli tiyatro izleyicisini ve belkide oyuncularını bu guruplar hazırlayacaktır. Dolayısıyla profesyonel tiyatroların da amatör guruplara desteği tam olmalıdır. Ne yazık ki İzmir bu bakımdan da şanssızdır. Zira profesyonel guruplarıda yeterli değildir.
Aslında benim önerim İzmir de amatör, profesyonel tiyatro sevdalıları bir araya gelmeli yerel yönetimlerle bunları konuşmalıdır. Öncelikle amatör tiyatroyu yaygınlaştırmalıdır. Bunu da bir an evvel yapmalıdır.

Sevgiyle kalın.

Hüseyin Erdoğan.

Teyatora İzmir.


Durusu Karpak - ( 5/13/2009 )
Sayın Ugur İpek

İzmirde bilindiği üzere zaten D.T var. Yani İzmir hiç de öyle tiyatrosuz bir kent değil. Yeterli mi derseniz, ben de size İstanbuldaki tiyatro sayısı yeterlimi sizce diye soruveririm.

Mert bey konuya doğru bir müdahalede bulunmuş kanımca. İzmirde özel tiyatrolar çoğalmalı. Bu çok kolay olmayabilir ama bunun üzerine gitmek gerekir. Yoksa şehir tiyatrosu anlayışıyla gidilecek nokta her yönetim değişikliğiyle tiyatronunda politik iktidar doğrultusunda "kıvrılması" olur ki bunu hiç birimiz arzu etmeyiz değil mi?

İzmir de özel tiyatro yapmanın koşulları üzerine düşünmek, yerel yönetimleri bu bağlamda harekete geçirmek daha doğru olmaz mı? Türkiye ödenekli tiyatro hayaleti tiyatronun üzerinde yeterince gölge yapmıyor mu sizce?

Durusu Karpak


Erdal Çoban - ( 12/14/2009 )
Sokak Sanatları Atölyesi olarak İzmir’de şehir tiyatrolarının kurulması konusunda istekliyiz ve her türlü girişimi destekliyoruz.Sokakta eylemsellik adına yapılabilecek şeylere talibiz.

kıvanç öztükel - ( 12/28/2011 )
özel tiyatrolar birbirlerinden o kadar kopuklarki.. inanılmaz. aslında el birliği şart. farkında değiller. Ben tekim, ben herşeyim, ben olmasam tiyatro ölür, biz çok farklıyız eşimiz yok.....Bu konuşmalara karnımız tok. Herkez aklını başına alıp etrafına biraz saygılı olmalıdır.. ahkam keserek değil destek olarak tiyatro canlanır.. ekip ruhu.... sağolun.

Bu Oyun Hakkındaki Görüşlerinizi Paylaşın !

İsim
Mail  (Yayınlanmayacak)
Yorum
Güvenlik Kodu= 458
Lütfen bu kodu yandaki kutuya yazınız
 

    Son Eklenen Yazılar     En Çok Okunan Güncel Yazılar
27 MART… UMUDUNU ARAYAN BİR GÜN (Ahmet Yapar)
YOKLAMA LİSTESİ (Skeç)
    Tüm Tiyatro Yazıları

    Bu Tarihte Yayınlanan Diğer Yazılar
    Bu yazının yayınlandığı tarihte gündemdeki diğer yazılar aşağıda listelenmiştir...

  • Yeter Artık (Ergün Işıldar) - 5/19/2009
  • Can Doğan'ın Sitemizde Yayınlanan İddia ile İlgili Yazısı (Can Doğan) - 5/19/2009
  • Pervari'deki arkadaşım Mehmet Korkusuz'a selam olsun! (Öney Olcaytu) - 5/18/2009
  • Perdeler hep açık kalacak… (Orhan Aydın) - 5/18/2009
  • Oyunculuk Açısından Temiz Topa Benzeyen Oyun: Ne Dersin Azizim (Üstün Akmen) - 5/17/2009
  • İzmir'de Tiyatro İçin Çalışmak (Uğur İpek) - 5/17/2009
  • Gençler Cezaevinde! (Kemal Oruç) - 5/17/2009
  • 10. Trabzon Uluslararası Tiyatro Festivali'nden Dönüyorum (Üstün Akmen) - 5/17/2009
  • Beklerken- Turistik Seyirlik - Tiyatro Oyunevi (Melih Anık) - 5/15/2009
  • 25. Genç Günler – Söz Veriyorum – Fareler ve İnsanlar (İsmail Can Törtop) - 5/13/2009
  • İzmir'de Şehir Tiyatrosu Bir Zorunluluktur (Uğur İpek) - 5/13/2009
  • 10. Trabzon Tiyatro Festivali'nde Bel Ağrılarıma Tiyatro Terapisi (Üstün Akmen) - 5/13/2009
  • Brecht şarkılarını, Mardin’de neden okumadınız? (Adnan Tönel) - 5/13/2009
  • Türk Tiyatrosu'nun sorunları Ticaret Odası'nda tartışılıyor... (Moderatör) - 5/13/2009
  • Burhan Akçin ile Tiyatro Üzerine Söyleşi (İsa Karslı) - 5/12/2009
  • Hayat Sahnesi'nden (Ali Erdoğan) - 5/11/2009
  • BERNARDA ALBA'nın Kızı MARTIRIO ya da Özlem Türkad (Pınar Çekirge) - 5/11/2009
  • Wash Your Self In Your Tears and Build Your Church of Your Faith (Arda Aydın) - 5/10/2009
  • Yastık Adam - Talimhane Tiyatrosu - Oyunu Seyretmeden Bu Yazıyı Okumayın (Melih Anık) - 5/10/2009
  • Park ve Bahçeler Demokrasisi (Nedim Saban) - 5/7/2009
  • Üniversite Tiyatro Hocaları Tercih Yapmak Zorunda Kalacak (Adnan Tönel) - 5/7/2009
  • Keşanlı Ali Destanı Hakkında (Tuna Ökten) - 5/7/2009
  • Büyüler Sofrası (Tuna Ökten) - 5/7/2009
  • Bu Da Benim Ailem – Tiyatrokare (İsmail Can Törtop) - 5/6/2009
  • Trabzon'da Geçirdiğim Kaza ve 10. Festivalde Bir Sahne Ayini (Üstün Akmen) - 5/6/2009
  • Bir Hayalim Var (Yurdagül Yurtseven) - 5/4/2009
  • Devlet Tiyatrosu Festivali, Konya'ya İkinci Kez Işık Tutuyor (Üstün Akmen) - 5/4/2009
  • MARX'IN DÖNÜŞÜ; Dünyayı anlamak yetmez, onu değiştirmek gerek (Rengin Uz) - 5/4/2009
  • SEVİNÇ ERBULAK: İnsafsız Bir Demirin Soğuk Keskinliğindedir Yaşam (Pınar Çekirge) - 5/3/2009
  • Seni Seviyorum, Mükemmelsin, Şimdi Değiş! – Enis Fosforoğlu Tiyatrosu (İsmail Can Törtop) - 4/30/2009
  • Coriolanus - İstanbul Şehir Tiyatroları (Ayşe Müge Gerdan) - 4/30/2009
  • Yalçın Menteş Tiyatrosu'nda Bir Çetin Akcan İşi: Eros Pansiyon (Üstün Akmen) - 4/29/2009
  • Darwin , Marx, Wagner ve Nietzche ; Hitler mi olmak istersiniz Brecht mi? (Melih Anık) - 4/29/2009
  • İBŞT'de Sait Faik Güzellemesi: Meraklısı İçin Öyle Bir Hikaye (Üstün Akmen) - 4/28/2009
  • Striptiz - Kadıköy Sanat Tiyatrosu - Bir Mehmet Avdan Oyunu (Melih Anık) - 4/27/2009
  • 25 Yılda Neler Değişti (Arda Aydın) - 4/26/2009
  • TARİH: 1 MAYIS 2009 YER: İSTANBUL BELEDİYESİ ŞEHİR TİYATROLARI (Nedim Saban) - 4/25/2009
  • İBB Şehir Tiyatroları Ailesine Açık Mektup (Ümran İnceoğlu) - 4/25/2009
  • Gülriz Sururi'den 18 Mayıs Tiyatrocular Yürüyüşü İçin Çağrı (Gülriz Sururi) - 4/24/2009
  • Kadrolu DT Oyuncularına Haksızlık (Adnan Tönel) - 4/23/2009
  • Ayşe Kilimci ile Yedi Tepeli Aşk Üzerine (İsmail Can Törtop) - 4/23/2009


  • Tiyatro Kursu Başlıyor!
    19 Kasım'dan itibaren her SALI Kadıköy'de!
    Çalışanlara yönelik hobi sınıfı!



    Duyuru Panosu!



    Son Eklenen Tiyatro Oyunları

         Güncel Yazılar

    Yazar olmak ister misiniz?
    Yazar olarak tiyatrodunyasi.com ailesine katılmak, yazılarınızı yüzbinlerce tiyatroseverle paylaşmak isterseniz tiyatrodunyasi@tiyatrodunyasi.com adresine mail gönderebilirsiniz...

    Mail Listemize Üye Olun

         Güncel Haberler
    Tiyatro Maydanoz, Nazım’ın Kadınları ile Sahnede
    Tekin Deniz: Dümbüllü kavuğunu kimseye devretmedi

    Tiyatro Dünyası'nı takip Edin
     
     |  ..