| Tiyatro Kursu  | Şirket Tiyatrosu
Tiyatro Dünyası
Tiyatro Dünyası Bu Sahnede...
 
Ana Sayfa  |  Hakkımızda  |  Yazılar  |  Haberler  |  Yazarlar  |  Tiyatro Oyunları  |  Tiyatro Grupları  |  Sanatçılar  |  Kaynak  |  Duyuru Panosu  |
Çocuk Tiyatrsu Sahneleme Sürecim Üzerine
Rasim Aşın



Türkiye’deki çocuk tiyatrosu kuramcı ve uygulamacılarının eylemlerinden farklı olarak sahnelenen oyunun hazırlık aşaması ve “her yaşa ayrı bir oyun” çalışmalarının ayrıntıları sizinde ilginizi çekecektir..

Cocuklar icin “her yaşa ayrı bir oyun” tiyatro calışması icine girmek istedigimde yönetmen olarak sahneleyeceğim oyunu araştırdım. Okuduğu kitaplar içinde Prof. Dr. Hasan Erkek’in “Dede Korkut Destanı”nın “Boğaç Han” hikayesini oyunlaştırdığı oyun kitabını seçtim.

“Boğaç Han” oyununun sahnelenmesi için Türkiye Devlet Tiyatrosu Genel Müdürü Lemi Bilgin ve Baş Rejisör Rüştü Asyalı ile görüşüldü. Bu oyunu izlemeye gelecek çocuklarımıza önce tiyatro oyunlarında kullanılan dekor-kostüm, aksesuar vb.. üretildiği mekanlar müze mantığı içersinde gezdirildikten sonra oyunun sahneleneceği mekana geçilmesi önerildi. Toplantılarımızda Ağustos ayında provaların başlanmasına karar verildi.

Cocukların kendi yas grubu arkadaşları ile birlikte izleyebilmeleri için Bogac Han oyunu yaş grubuna göre yeniden yazım çalışmasına başlanıldı. Pedagog dramaturg Nurdan Özgür’le 7,8,9 yaş için ayrı, 10,11,12 yaş için ayrı iki “Boğaç Han” metni yazıldı. “Boğaç Han” oyununu Hasan Erkek’in yazdığı oyundan yeniden yazıldığı için, yazarımızın yapılan düzenlemelerle ilgili onayı alındı.

Kısa bir ön hazırlıktan sonra yönetmen olarak oyuncularla tanıştım ve masa başında oyunla ilgili çalışma başladı. Sahneleme çalışmalarına geçmeden önce, oyunumuzun yazarı, dramaturg, pedagog, psikolog, ışık-kostum-dekor tasarımcısı, ve oyuncular masa başında okuma provaları yapıldı. Oyunun nasıl sahneleneceği hakkında konuşuldu. Provalarımız devam ederken, yine masa başında oyunun dekor tasarımcımız Sinan Yardımedici ve kostüm tasarımcımız Fatma Görgü ile çalışmalarımız sürdü. Tasarımcılarımız, oyunun geçtiği dönemle ilgili araştırmalarını sunarak, oyunun dekor ve kostümlerinin nasıl olacağı belirlendi. Dekor ve kostümlerin tasarım süreci bittikten sonra üretim aşamasına geçildi.

Yönetmen, dramaturg, çocuk gelişim uzmanı, psikolog danışman ve oyuncular oyunu sahneye taşıma sürecini yaşarken, kostümlerimiz dikildi. Kostümler dikilirken, kostüm provaları yapıldı.

Provalar ilerleyip, oyunumuzu sizlere sunmaya yaklaşınca ışık tasarımcımız Mehmet Yaşayan ile dönemin atmosferini çağrıştıracak ışık arayışlarına başlandı. Oyunumuzun estetik görünümünü sağlamada en önemli unsurlardan saydığımız halk dansları düzenlemesi için Atila Oğultekin ile son hazırlıklar üzerinde çalışıldı. Provalarımızın son günlerinde ayakkabılarımız da gelince artık seyircilerle buluşmaya hazırdık.. Promiyerden önce ilk seyircili provamızı, Ankara- MEB. Etlik İhsan Aras ilköğretim okulu 4. ve 5. sınıf öğrencilerimizle birlikte yaptık.. Oyunun girişinden bir bölümü sizlerle paylaşalım:

I.OYUNCU : Tiyatromuza hoş geldiniz arkadaşlar.. Bir oyunumuz var sizlere, birlikte oynamak için.. Hem yeni hem eski.. Bundan dört yüz yıl.. beş yüz yıl.. altı yüz yıl..

II. OYUNCU : Tam yedi yüz yıl önce olup bitmiş her şey.. Olaylar, Kuzeydoğu Anadolu’da Oğuz Boylarında, Türkmenler arasında geçmiş…

III. OYUNCU : Büyük ozan, yüce bilge, Dede Korkut tanık olmuş, derlemiş anlatmış bunları…

IV. OYUNCU : Sonra da dilden dile yazıdan yazıya geçmiş… Ta bugüne kadar gelmiş.
Seveceksiniz destanımızı.. Hadi şöyle kurulun dört bir tarafımıza…

II. OYUNCU : Dede Korkut Destanının 12 hikayesinden biri Boğaç Han, oyunlaştırdığımız bu hikayeyi sizlerle birlikte el birliğiyle sahneleyeceğiz. Belki çoğunuz derslerinizde “Boğaç Han” hikayesini okudunuz.

Okumadıysanız “Boğaç Han” kim mi? diye merak edebilirsiniz. Gelin oyunumuza hem izleyin hem öğrenin. Sizlere sadece küçük bir sır verebilirim. “Boğaç Han” hikayesi, siz yaşlarda bir arkadaşın başından geçenleri anlatıyor. Tek farkla bugünden çok uzaklarda Orta Asya’da Türkmen Beyliğinde yaşamış Boğaç Han.

I.OYUNCU : 1.,2.,3., sınıf öğrencileri için oyunumuz okulunuzda sahnelenecek. Okulunuzun çok amaçlı salonunda 45-50 kişinin izleyebileceği sahne mekanı düzenlenecek. Sınıfınızla birlikte oyunumuzu izleyebilirsiniz. Oyunumuzu izledikten sonra arkadaşlarınızla, öğretmenlerinizle oyunumuz hakkında konuşabilirsiniz. Hatta arkadaşlarınızla okulda ya da evde oyunumuzu kendiniz de oynayabilirsiniz. Bunun içinde broşürümüzün arkasında oyun metinlerimizi sizin için yerleştirdik..

II.OYUNCU : 4, 5, 6. sınıf öğrencileri için ise oyunumuz İrfan Şahinbaş Atölye sahnesinde sahnelenecek.
Okulunuzdan 70-80 kişilik gruplar oluşturarak oyunumuzu izlemeye gelebilirsiniz. Sınıf arkadaşlarınızla oyunumuzu izledikten sonra, oyunla ilgili fikirlerinizi arkadaşlarınızla, öğretmenlerinizle paylaşabilirsiniz. Oyunumuza başlamadan önce Devlet Tiyatrolarının oyunlarında kullanılan dekor, kostüm, aksesuar atölyelerini gezerek oyunların nasıl hazırlandığını öğreneceksiniz.

Somut hikayeleri yaratıcı yaklaşımla sahneye taşıyarak çalıştığımız” Boğaç Han” ile tiyatronun bir bütün olduğunu, sadece çocukları eğlendirme amaçlı bir etkinlik olmadığının altını çizmek istiyoruz.. Sessizliğin ve durağanlığın sahnenin önemli bir niteliği olduğunu göz ardı etmeden “anlatısal oyun” türüne has özellikleri söz, müzik, dans etmenlerinden minimalist bir şekilde istifade edip çocuk da çağrışım yapabilmenin önünü açan yaklaşımımızla, çocuk tiyatrosu yapanlara ve izleyenlere alışık olunmayan bir örnek sahneliyoruz.. Çocuk izleyiciye saygıyı ön planda tutan grup oluşturmaya özen gösterdik..

Çocuk tiyatrosu yapmanın ne derecede önemli bir uğraş olduğunu yakın bilenlerdenim.. Bu işi yapanların öncelikle çocuğu sevmesi ve “çocuk psikolojisi, pedagojisi, çocuk gelişim süreci” gibi alanlarda özel eğitimden geçmesi gerektiği artık ilgili kesimlerce biliniyor. Bilgi sahibi olmadan fikir yürütenler çok olduğu için de özellikle çocuk tiyatrosu için seçilmiş oyuncuların süreç içersindeki sabırsızlıklarından ve özel eğitim içersinde olmamış olmalarından kaynaklanan problemlerde oyunun sonucunun arzu edilen ve planlanandan çok farklı, yetersiz olmasına kadar götürebiliyor. Özellikle ödenekli tiyatrolarda bu çok yaşanan bir durum.. Ama uygulamada zorluklarla da olsa yapılmaya çalışılanlar dikkat çekici.... Yıllardır Türkiye’mde “doğru çocuk tiyatrosu nasıl olmalıdır” konulu onlarca panel, söyleşi, konferans, kurultay, festival vs.. yapılması sayesinde bu alanda uzmanlaşmaya çalışan bir elin parmakları kadar da olsa bazı isimler “çocuk tiyatrosu” alanında adını duyurmaya başladı..

Çocukları ciddiye alın. Onlara tepeden bakmayın. Onlar bizim geleceğimiz. Gelecek, bütün bu binalar, yollar, önemli gördüğümüz şeyler değil; çocuklardır. Geleceği çocuklar kuracak, biz değil, bizim işimiz bitti. O zaman, onların bu geleceğin parçası olabilmelerini sağlamak gerekir. İdeallerinin önünü açmak, hayal güçlerine yol vermek gerekir. Bu noktada sanata ihtiyacımız var.

Sevgili aileler ve eğitimcilerimiz! Çocuklara tiyatro sanatı ile yaşamı anlatma gayreti içindeki didaktik ama sıkmayan, eğlendiren, düşündüren; çocukların yaş psikolojisini ve çocuk gelişimine göre yaşlara ayırarak oluşturulan “doğru” çocuk tiyatrosu oyunları ile tanışmasını sağlayarak, çocuğun ilerde daha sık tiyatroya gitmeyi alışkanlık kazandırmak için oyunumuza çocuklarınızı getirmenizi bekliyoruz…

Pedagog rejisor Dr. RASiM AŞIN
Çocuk Tiyatrosu Araştırmaları Laboratuarı Merkezi Koordinatörü
OYUN Çocuk Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni

Yazarın Tüm Yazıları


Paylaş      
Yorumlar

şevket yüksel - ( 3/23/2014 )
Merhaba. İsmim Şevket Yüksel Türkçe öğretmeniyim oyunu çok beğendim. Senaryoyu bana yollayabilirseniz öğrencilerimle okul çapında oynatmak çok isterim. Teşekkürler.

Bu Oyun Hakkındaki Görüşlerinizi Paylaşın !

İsim
Mail  (Yayınlanmayacak)
Yorum
Güvenlik Kodu= 671
Lütfen bu kodu yandaki kutuya yazınız
 

    Son Eklenen Yazılar     En Çok Okunan Güncel Yazılar
27 MART… UMUDUNU ARAYAN BİR GÜN (Ahmet Yapar)
YOKLAMA LİSTESİ (Skeç)
    Tüm Tiyatro Yazıları

    Bu Tarihte Yayınlanan Diğer Yazılar
    Bu yazının yayınlandığı tarihte gündemdeki diğer yazılar aşağıda listelenmiştir...

  • Süpernova; Yumrukların Dansı (Rengin Uz) - 1/30/2012
  • Eşeğin Gölgesi - Antalya Devlet Tiyatrosu (Merve Ateş) - 1/30/2012
  • Ramazan'la Jülide - Başkent Tiyatrosu (Füsun Balkaya) - 1/30/2012
  • Don Juan'ın Gecesi'nde Yargılananlar (İhsan Ata) - 1/30/2012
  • Siz Olsanız Ne Yapardınız, Hangi Yolu Seçerdiniz?: Öksüzler (Üstün Akmen) - 1/27/2012
  • İlk İşçi Sınıfı Devletinin Sancılı ve Komik Öyküsü: Ölümüne (Üstün Akmen) - 1/27/2012
  • Bu Filmi Görmüştüm Başlıyorrrrrrrrrrrrr (Ayşe Müge Gerdan) - 1/24/2012
  • Karl Marx Geri Döndü… Marx'ın Dönüşü (İhsan Ata) - 1/24/2012
  • Ortaoyununu Özlemişiz: Kanlı Nigar – Adım Tiyatro (İsmail Can Törtop) - 1/24/2012
  • Tiyatroda Eleştiri - Yazılarımdan Derleme (Melih Anık) - 1/24/2012
  • Çocuk Tiyatrsu Sahneleme Sürecim Üzerine (Rasim Aşın) - 1/23/2012
  • Bana Camdan Bir Hikaye Anlat Berkun Oya (Simge İçen) - 1/23/2012
  • Aydın Belediyesi Şehir Tiyatroları Kuyucak'taydı (Serkan Fırtına) - 1/23/2012
  • Orhan Alkaya Rejisi ile Rosenbergler Ölmemeli'yi (İBBŞT) Yeniden Okumak (Melih Anık) - 1/23/2012
  • Bir Raftan – Bir Sahaftan: Türk Tiyatrosu'nda Komedyanın Evrimi - Gülmenin Oyunsu Özgürlüğü (Kadir Yüksel) - 1/23/2012
  • Guguk Kuşu Tarla Kuşuna Dönüşürse… (İhsan Ata) - 1/19/2012
  • Tomris Oğuzalp Hasta ve Sahipsiz (Üstün Akmen) - 1/19/2012
  • Yargının Siyasallaştığı Ülkede Adalet: ROSENBERGLER ÖLMEMELİ (Üstün Akmen) - 1/19/2012
  • İstanbul Devlet Tiyatrosu'nda Arabesk Trajedi: Antigone (2012) (Melih Anık) - 1/16/2012
  • İstanbul DT'de Bir Aşk Oyunu: Kendi Kendine Konuşmaktır Aşk (Savaş Aykılıç) - 1/16/2012
  • AKM'yle İlgili Son Kez Yazıyorum! (Arda Aydın) - 1/14/2012
  • Ali Erdoğan Söyleşisi (Meliha Akay) - 1/14/2012
  • UYANIK Sadri Alışık Kültür Merkezi'nin Resimli Serüveni (Melih Anık) - 1/14/2012
  • Melih Anık'ın Çağrısıyla Yaşam Kaya'nın Yazısı Kaldırıldı: SAKM Ucuz Eleştiriye Hayır Dedi (Melih Anık) - 1/12/2012
  • Çolpan İlhan'a Açık Mektup (Melih Anık) - 1/12/2012
  • Tiyatro Boğaziçi ile Tarihsel Bir -Seyir- : Eleni'den Mektuplar (Melih Anık) - 1/12/2012
  • Karanlığa Karşı Sanat Cephesi Çağrıma Yanıt Verdi (Üstün Akmen) - 1/12/2012
  • Bir Tiyatro Resitali: Önce Bir Boşluk Oldu Kalp Gidince, Ama Şimdi İyi (Üstün Akmen) - 1/12/2012
  • Vahşetten Can Acıtıcı, Can Alıcı Doğru Bir Kesit: DİSKO 5NO'LU (Üstün Akmen) - 1/12/2012
  • Yücel Erten -Barış- adlı oyun ile Ankara'da (Füsun Balkaya) - 1/12/2012
  • Üstün Akmen Söyleşisi - Egemen Kültüre Karşı Yeni Bir Tiyatro Anlayışına Gereksinim Var (Gamze Akdemir) - 1/12/2012
  • Stanislavski ile Yapılan Kurgusal Bir Röportaj - 2 (Erkan Küçük) - 1/11/2012
  • Şakayla Söyler (ama doğruyu söyler) Haldun Taner (Rengin Uz) - 1/11/2012
  • Yaşam Kaya'nın Keşanlı Ali Destanı ile ilgili yazısına Melih Anık'tan büyük tepki (Melih Anık) - 1/10/2012
  • Haldun Taner'den Çeşitlemeler (Hayati Asılyazıcı) - 1/4/2012
  • Repliğini Seç,Oyunu Seyret,Kendini Bul (Rosenbergler Ölmemeli) (Melih Anık) - 1/4/2012
  • Tiyatromuzda, tek seyircili yeni bir kavram ürünü: ÜçKişi (Üstün Akmen) - 1/4/2012
  • WC Giriş Hakkının Elde Ediliş Öyküsü: Sidikli Kasabası Müzikali (Üstün Akmen) - 1/2/2012
  • Üstün Akmen Söyleşisi - Anlattıklarım önemsiz ama iyi yazarım (Özlem Özdemir) - 1/2/2012
  • -Sidikli- mi? Orası da Neresi? (Aycan Akçamete) - 1/2/2012
  • Tiyatroda Eleştiri -Seçmek-le Başlar - İstemem Eksik Olsun (Melih Anık) - 12/30/2011


  • Tiyatro Kursu Başlıyor!
    19 Kasım'dan itibaren her SALI Kadıköy'de!
    Çalışanlara yönelik hobi sınıfı!



    Duyuru Panosu!



    Son Eklenen Tiyatro Oyunları

         Güncel Yazılar

    Yazar olmak ister misiniz?
    Yazar olarak tiyatrodunyasi.com ailesine katılmak, yazılarınızı yüzbinlerce tiyatroseverle paylaşmak isterseniz tiyatrodunyasi@tiyatrodunyasi.com adresine mail gönderebilirsiniz...

    Mail Listemize Üye Olun

         Güncel Haberler
    Tiyatro Maydanoz, Nazım’ın Kadınları ile Sahnede
    Tekin Deniz: Dümbüllü kavuğunu kimseye devretmedi

    Tiyatro Dünyası'nı takip Edin
     
     |  ..