| Tiyatro Kursu  | Şirket Tiyatrosu
Tiyatro Dünyası
Tiyatro Dünyası Bu Sahnede...
 
Ana Sayfa  |  Hakkımızda  |  Yazılar  |  Haberler  |  Yazarlar  |  Tiyatro Oyunları  |  Tiyatro Grupları  |  Sanatçılar  |  Kaynak  |  Duyuru Panosu  |
Sokakta Okulda Kahvede Parkta Sahnede Tiyatro (12/11/2006)


2. Aydın Tiyatro Günleri 1-3 Aralık’ta gerçekleşti. Amatör Tiyatrolar Birliği ATÜK tarafından düzenlenen ve 7 topluluğun katıldığı şenliklerde tiyatro kentin dört bir yanında perde açtı. Yazar Dinçer Sezgin’in onur konuğu olduğu şenlikte oyunların yanı sıra söyleşi, seminer, drama çalışması ve imza günü de gerçekleşti. Şenliğe Aydın’dan AYKARYAY Aydın Tiyatro, Ankara’dan Gençoyuncular Sahnesi ve Özgür Tiyatro, İzmir’den Tiyatroevi ve Yenikapı Tiyatrosu, İstanbul’dan Tiyatro Simurg ve Muğla’dan Duvar Sahnesi katıldı.

1 Aralık günü Aydın’ın Çeştepe ilçesinde yaklaşık 200 çocuk izleyicinin katılımıyla açıldı 2. Aydın Tiyatro Günleri. Bilgesu Ataman, Çağdaş Ataman ve Mehmet Esatoğlu “Nasreddin Hoca Gide Gide” adlı oyunlarını paylaştılar Çeştepeli çocuklarla. Oyun yaşam içinden bir soruyu ortaya atarak başlıyor ve gelişiyordu. “Yük” ü kim taşıyacak. Eşekler mi? Hocalar mı? Yoksa aslolan “yük” ü paylaşmak mıdır? Bu tartışma Çeştepe’de başladı gün akşama gelirken Aydın Ted Koleji çocuklarıyla hala tartışılıyordu. Çeştepe çocukları da Ted Koleji çocukları da bir yandan oyun sırasında bu temel tartışmayı yaparken oyundan sonra da oyuncularla tiyatro üzerine söyleşiler gerçekleştirdiler. Kafalarında tiyatroya, televizyona dair bin bir soruyu oyunculara ve yönetmene sorup yanıtlar aradılar. Aydın’ın bir köşesinde bu tartışma sürerken bir başka yanında İzmir’den Hamit Demir, Mustafa Kiriş İlköğretim Okulu’nda bir drama çalışmasında katılımcı çocuklarla yaşamı sorguluyordu.

Şenliğin ilk gecesi katılımcılar bir televizyon programına konuk oldular. Aydın’da yayın yapan Ay Tv 2. Aydın Tiyatro Günleri dolayısıyla bir söyleşi programı düzenlemişti. Aslı Aksu’nun yönettiği programa şenliğin onur konuğu yazar Dinçer Sezgin, Oyun Yazarları ve Çevirmenleri Derneği 2. Başkanı, öğretim üyesi Doç. Hasan Erkek, Ankara Gençoyuncular Sahnesi yönetmeni Selim Kalıç, İzmir Tiyatroevi yönetmeni Hamit Demir ve İstanbul Amatör Tiyatrolar Çevresi (ATÇ) ‘nden Mehmet Esatoğlu konuşmacı olarak katıldı. Programda genel olarak sanatın, özelde tiyatronun günümüzde toplumla ilişkisi ele alındı. Bu arada Tiyatro Simurg oyuncuları Bilgesu Ataman ve Çağdaş Ataman da Shakespeare, Lorca ve Dario Fo’nun oyunlarından kısa bölümler sergilediler.

Şenliğin ikinci sabahı Ankara’dan, İstanbul’dan Muğla’dan ve İzmir’den gelen toplulukların sabah buluşmasıyla başladı. Oyun kostümlerini giyen oyuncular ellerinde ülke ve dünya tiyatrosundan Shakespeare, İsmail Dümbüllü, Bertolt Brecht, Güllü Agop, Bilgesu Erenus, Ekkehard Schall, Tomris İncer, Renate Richter, Macide Tanır, Maknfred Wekwerth, Haldun Taner, Helene Weigel, Vasıf Öngören, Nuran Oktar, Celile Toyon, Nazım Hikmet başta olmak üzere bir dolu tiyatro insanı ve onların tiyatro üzerine söylemiş oldukları sözlerin yazılı olduğu pankartlarla yürüyüşe geçtiler.

Menderes Bulvarı’ndan geçerek Kadir Baba Kahvesi’ne gelen oyuncular burada toplandılar. Şenliğin açış konuşmasını yapan AYKARYAY Aydın Tiyatro’dan Hüsnü Ertung, Kadir Baba Kahvesi’nin Aydın’da özel bir yeri olduğuna vurgu yaparak burada birlikte oyun ürettiği ve geçen yıl yaşamını yitiren oyuncu Mehmet Duman’a bir selamlama yaptı. Yazar Dinçer Sezgin ve Doç. Hasan Erkek’in konuşmalarından sonra kahvede ilk oyun gösterisini Aydınlı gençler yaptı. “Öğrenci Sözlüğü” adlı oyun eğitim sorunlarına ince göndermeler yapan kısa bir gösteriydi. Tiyatro Simurg, Özgür Tiyatro ve Yenikapı Oyuncuları’nın kısa oyun gösterilerinden sonra oyuncular kahvedeki izleyicilerle vedalaşıp yollara düştüler.

“Yaşasın Tiyatro, Yaşasın Sanat” sloganlarıyla Sevgi Yolu’na doğru yürüyen oyuncular burada Shakespeare, Lorca, Haldun Taner, Aziz Nesin’den kısa oyunlar sergiledikten sonra, oyun gösterileri ve coşkulu şarkılarla Menderes Bulvarı’na çıktılar. Alanda oynanan oyunlarda özellikle Özgür Tiyatro’nun medya maymunu olmuş sanatçılara taşlamalar yapan gösterisi ilgiyle izlendi. Alan gösterilerinden sonra Aydın’ın Torlak semtine gelen oyuncular burada kısa gösteriler yaptılar. Tiyatroevi Nazım Hikmet’in “Şeyh Bedreddin Destanı”nından Torlak Kemal’i anlatan bir kısa gösteriyi semte adını veren isyancı Torlak Kemal’e adayarak oynadı. Gösterinin ardından söz alan Hüsnü Ertung semtin adının Aydın Belediyesi’nce değiştirilmek istendiğini belirterek buna ilişkin tepkilerini ortaya koydu.

Şenliğin salon etkinlikleri Gençoyuncular Sahnesi’nin “Yük” adlı gösterisiyle başladı. 90’lı yıllarda yitirdiğimiz tiyatro insanı Oben Güney’in yazdığı ve oyuncu Selim Kalıç’ın tek kişilik gösterisi “Yük”, sırtımıza yüklenen ve para uğruna katlandığımız ve taşıdıklarımızı ironik bir dille anlatıyordu. Bu gösterinin ardından Mehmet Esatoğlu’nun sunduğu “50. Ölüm Yıldönümünde Bertolt Brecht” semineri vardı. Esatoğlu Brecht’in “Kara Ormanlar” şiirini okuyarak başladığı seminerinde onun kuramını ve üzerinde yükseldiği “Dünyanın değişebilirliği, değişmesi gerektiği ve değişimin hazzı” yaklaşımını anlattı. Seminerin ardından Tiyatro Simurg Brecht ve onunla birlikte tiyatro üretmiş Helene Weigel’in yaşamını konu alan “Helene Weigel’in Sahnedeki İzleri” oyununu sergiledi. Oyun iki dünya savaşı ve faşizm ortasında ayakta kalmaya çalışan iki sanat insanının serüvenini anlatıyordu. Şenliğin akşam bölümünde ise bir başka Brechtçi yazar Vasıf Öngören’in “ Zengin Mutfağı” adlı oyununu İzmir’den Tiyatro Yenikapı sahneledi. 70’li yılların ünlü işçi ayaklanması 15-16 Haziran günlerinde bir zengin mutfağı çevresinde geçen olayları ve zengin mutfaklarının kimleri nasıl besleyip kendi silahı haline dönüştürdüğünü anlatan oyunu Orçun Masatçı yönetiyordu.

Şenliğin ikinci günü oyuncular sabahın erken saatlerinde buluştular ve otobüslere doluştular. 2100 yıl önce bu topraklarda tiyatro üreten sanatçılara selamlama yapmak üzere yollara düştüler. Aydın yakınlarındaki Afrodisias Antik Kenti’ne doğru yola çıkan otobüslerde bir yandan şarkılar söyleniyor öte yandan da tiyatro üzerine ateşli tartışmalar yapılıyordu.

Afrodisias Antik Kenti arkeolog Kenan Erim’in çabalarıyla ortaya çıkarılmış bir tarihi zenginlik. Binaları, mezarları, antik tiyatrosuyla yaşayan bir mekan. Kent bir dönem köylülerle iç içe iken daha sonra orada yaşayan köy insanları biraz daha ilerde bir başka alana nakledilmişler.

Oyuncuları antik kentin girişinde Geyre Belediye Başkanı Hüseyin Kunak ve Arkeoloji Müzesi Müdürü Cevdet Üstündağ karşıladı. Antik kentin ortasından geçerek tiyatroya gelen oyuncular en az kent kadar görkemli antik tiyatro karşısında adeta büyülendiler. Konuklara “hoş geldiniz” diyerek bir konuşma yapan Geyre Belediye Başkanı Kunak bir ilçe olarak tarihle yan yana yaşamaktan duydukları mutluluğu dile getirdi. Müze müdürü Üstündağ ise 2100 yıl önce bölgenin önemli bir yerleşim yeri olan Afrodisias’ın tarihteki yerini anlattı. Konuşmaların ardından Tiyatro Simurg, Muğla Duvar Sahnesi, Yenikapı Tiyatrosu kısa oyun gösterileri yaparken İzmir Tiyatroevi vurmalı çalgılarla bir doğaçlama sergiledi. Tiyatroevi’nin doğaçlama çalışmasına tüm topluluklar da dans ederek katılınca giderek gösteri onlarca oyuncunun katıldığı bir halay dansına dönüştü.

Afrodisias Antik Kenti’ndeki etkinliğin kapanış konuşmasını ise Doç. Hasan Erkek yaptı. Erkek konuşmasında 15 bin insanın yaşadığı bir yerleşim yerinde 15 bin kişilik bir tiyatronun bulunmasından duyduğu heyecanı izleyiciler ve oyuncularla paylaştı.

Yeniden Aydın’a dönen oyuncular akşam gösterilerinde “Yaşasın Tiyatro” etkinliğinde kısa oyunlar sergilediler. Gösteri öncesi Tiyatro Simurg’un müzisyenleri Özgür Ay ve Yavuz Ozan Uçar kısa bir dinleti sundular.

2. Aydın Tiyatro Günleri kapanış etkinliğinde ise Aydınlı şair İbrahim Uğur, Aydın ve çevresini konu alan şiirlerini okudu. Onur Konuğu yazar Dinçer Sezgin ise yaptığı konuşmada 50 yıldır yazma eylemi içinde bulunduğunu, bir yazarı yaşatan ve onu yazmaya yönelten en önemli öğenin çevresindeki insanların ilgisi olduğunu belirttikten sonra kendisini 2. Aydın Tiyatro Günleri Onur Konuğu olarak çağıran AYKARYAY Aydın Tiyatro’ya ve şenliği düzenleyen Amatör Tiyatrolar Birliği ATÜK’e teşekkür etti.

Yapılan konuşmaların ardından İzmir Tiyatroevi kapanış oyunu “Hikaye-i Mahmud Bedreddin” adlı oyununu sahnelemeden önce yazarı Mehmet Akan’ı konu alan kısa bir belgesel film gösterildi. Filmin ardından Tiyatroevi, Hamit Demir’in yönettiği oyununa vurmalı çalgıların kısa bir doğaçlamasıyla başladı. Bedreddin’in olgunlaşma sürecini şiirsel bir dille aktaran topluluk, özellikle onun dönüşüm çizgilerine vurgular yaptı.

2. Aydın Tiyatro Günleri sokaktan okula, parka ve sahneye tiyatroyu taşıyarak ilde sanatın sesini bir kez daha yükseltti. Şenlik sırasında 7 topluluğun onlarca oyuncusu birbirlerinin üretimlerini izleyip değerlendirme fırsatı buldular. Şimdi yeni üretimlerle Anadolu’nun değişik illerinde yeni şenliklerde yeniden buluşma heyecanını yaşıyorlar.




Paylaş      
Yorumlar

Bu Haber Hakkındaki Görüşlerinizi Paylaşın !

İsim
Mail (Yayınlanmayacak)
Yorum
Güvenlik Kodu= 705
Lütfen bu kodu yandaki kutuya yazınız
 


    Güncel Haberler     En Çok Okunan Haberler
Tiyatro Maydanoz, Nazım’ın Kadınları ile Sahnede
Hangisi Karısı, 5. Sezonunda!
    Tüm Haberler

    Bu Tarihte Yayınlanan Diğer Haberler
    Bu haberin yayınlandığı tarihte gündemdeki diğer haberler aşağıda listelenmiştir...

  • Oyun Sahnesi Perdelerini Açıyor (12/15/2006)
  • BEŞİKTAŞ BELEDİYESİ KÜLTÜR SANAT PLATFORMU PRODÜKSİYON TİYATROSU'NDAN GÖZLERİMİ KAPARIM VAZİFEMİ YAPARIM (12/13/2006)
  • özgür tiyatro ATÜK 2. AYDIN TİYATRO GÜNLERİ DEĞERLENDİRMESİ (12/13/2006)
  • Tiyatroda En İyi Kadın Oyuncu ödülü Yıldız Kenter'in ! (12/13/2006)
  • TİYATRO ÖDÜLLERİ 2006 ADAYLARI AÇIKLANDI!.. (12/13/2006)
  • VAN'DA İLK SHAKESPEARE... (12/12/2006)
  • TİYATROMUZ DÜNYAYA AÇILIYOR... (12/12/2006)
  • Ankara'da "Yılanların öcü"... (12/12/2006)
  • TİYATRO HAYALÎ'nin EYVAH Oyunu Prömiyeri Tiyatro Eğitimi Alanlara Ücretsiz ! (12/12/2006)
  • Tiyatro Buluşması 4 - 20 Mayıs 2007... (12/12/2006)
  • Sokakta Okulda Kahvede Parkta Sahnede Tiyatro  (12/11/2006)
  • Oyuncu Tayfası 23 Aralık Cumartesi Günü sahnelerde 100. oyununu kutlayacak.. (12/11/2006)
  • Ve Diğer Şeyler Topluluğu’ndan PLAYBACK – trajikomik bir komedi Aralık’ta GalataPerform’da (12/11/2006)
  • Hatay Amatör Sanatçılar,Lazkiye Devlet Tiyatrosunu konuk ediyor. (12/11/2006)
  • Plato Film Okulu’nda Komik Bir Atölye Açılıyor! (12/11/2006)
  • Kosava'da Türk tiyatrosu ödülü  (12/11/2006)
  • Aşnan tiyatro topluluğu'ndan yine güzel bir komedi: "Haksız mıyım?!" (12/11/2006)
  • Tiyatro Ödülleri 2006 Adayları (12/11/2006)
  • Gençler için Tiyatro Atölyesi (12/10/2006)
  • 11 ARALIK EYLEMİ (12/10/2006)
  • Bu hafta en çok satan kitaplar (12/10/2006)
  • Tiyatro Eleştirmenlerinin Ödülü “Dot”Un Oldu (12/9/2006)
  • Altıdan Sonra Tiyatro, Aralık Programı (12/8/2006)
  • Mahkumlardan tiyatro oyunu (12/8/2006)
  • Aday Saptanırken, Kişisel İlişkilere Tanınan Öncelikten Bıktım (12/8/2006)
  • Kanlı Nigar 23 yıl sonra Ankara'da (12/8/2006)
  • "Atinalı Timon" Oyun Atölyesi'nde (12/8/2006)
  • Çocuğunuzla tiyatronun keyfini çıkarın! (12/7/2006)
  • Tiyatro Z Aralık Ayı Boyunca Bedava Oynayacak (12/7/2006)
  • İlk Gözterime Davet (12/7/2006)
  • Yeni Metin Yeni Tiyatro" projesi kapsaminda Cem Duzova ve Erdi Mamikoglu ile Acik Soylesi (12/7/2006)
  • Tiyatro Anadolu Aralık Programı (12/6/2006)
  • oyun atölyesi’nde Konuk Tiyatro "bitiyatro" (12/5/2006)
  • Plato Film Okulu Çocuklar İçin Uzun Dönemli Tiyatro ve Kamera Önü Oyunculuğu Eğitimi Başlatıyor (12/5/2006)
  • Prof. Dr. Özdemir Nutku’nun 60.Sanat Yılı  (12/5/2006)
  • Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi Aralık Programı (12/5/2006)
  • Kısa Film Senaryo Yarışması (12/5/2006)
  • Eti Çocuk Tiyatrosu "Alice Harikalar Diyarında" (12/5/2006)
  • Yüksel Aksu anlatıyor: "Dondurmam Gaymak" (12/5/2006)
  • Ve Diğer Şeyler Topluluğu'ndan PLAYBACK (12/5/2006)
  • Parasızlık aryaya reklam aldırdı (12/4/2006)


  • Tiyatro Kursu Başlıyor!
    1 Mayıs'tan itibaren her ÇARŞAMBA Kadıköy'de!
    Çalışanlara yönelik hobi sınıfı!



    Duyuru Panosu!



    Son Eklenen Tiyatro Oyunları

         Güncel Yazılar

    Yazar olmak ister misiniz?
    Yazar olarak tiyatrodunyasi.com ailesine katılmak, yazılarınızı yüzbinlerce tiyatroseverle paylaşmak isterseniz tiyatrodunyasi@tiyatrodunyasi.com adresine mail gönderebilirsiniz...

    Mail Listemize Üye Olun

         Güncel Haberler
    Tiyatro Maydanoz, Nazım’ın Kadınları ile Sahnede
    Tekin Deniz: Dümbüllü kavuğunu kimseye devretmedi

    Tiyatro Dünyası'nı takip Edin
     
     |  ..