İçeriğe geç
Tiyatro Dünyası

Oyunlar

Yeditepe Üniversitesi Tiyatro Bölümü Mezuniyet Oyunu: KAFES


KAFES
2009-2010
YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ TİYATRO BÖLÜMÜ
( mezuniyet oyunu )

OYUN PROGRAMI:
28 Nisan Çarşamba Pamukkale Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi
Saat: 20:00
4 Mayıs Yeditepe Üniversitesi G.S. F 8. Kat
Saat: 19:00
“KAFES” e DAİR
Kafes oyununu seçme sebebimiz aslında hepimizin bir kafeste olduğumuzu çok iyi bir şekilde anlatmış olmasıdır.Oyunda okumuş, entellektüel birinin topluma ayak uyduramayışıyla birlikte,toplumun onu dışlayıp,ötekileştirdiğini çok net görebiliyoruz.Eğer bir toplumda yaşıyorsanız onun kurallarına,geleneklerine ve yaşam standartlarına uygun davranıp, var edilen sisteme uymak zorundasınız. Eğer bunun dışında davranırsanız sistem sizi kabul etmez ve bir çıban gibi dışa vurur. Başka alternatifiniz yoktur. Ya bu sisteme uyacaksınız ya da kendinizi tamamen izole edeceksinizdir. Christiano’da var olan sistemi kabullenmeyip kendini kafese kapatan bir bireydir. Çünkü Christiano’nun içinde bulunduğu toplum vahşi, yırtıcı ve ikiyüzlü bir toplumdur. Bu toplumda ancak güçlüler, yalancılar, sorgulamayanlar ve kurallara uyanlar var olabilmektedir. Ama Christiano öyle biri değildir;'O' entelektüel, içine kapanık, yalandan, ikiyüzlülükten nefret eden, toplumdaki diğer bireylere göre daha güçsüz ve savaşmayı bilmeyen biridir. Bu özellikleri de onun toplumdan soyutlanmasına sebep olur. Çünkü dışarıdaki insanlar onun yürüyüşüyle, tavırlarıyla ve düşünce şekliyle dalga geçmektedirler.
Oyunda bir aile ve dışarıdan gelen bir kaç karakter görüyoruz. Bu karakterlere baktığımız zaman da; aslında hepsinin Christiano gibi görünmez kafeslerde olduklarını görürüz. Bütün karakterler var oldukları toplumda sıkışmış ve bu sıkışmışlığın içinde boğulduklarını hissetmektedirler. Hepsi daha iyi bir yaşam için çabalamaktadırlar ama bu çabalayışın kendilerini bir önceki durumlarından daha iyiye götürmeyeceği bellidir. Ama onlar yine de umut etmekten vazgeçmezler ve bunun için çabalarlar; çünkü başka çareleri yoktur. Onları bir anlamda geleceğe dair umutları ayakta tutar ve yaşama sevinci verir. Ve bazıları Chiara gibi geleceğe dair umutlarını var edebilmek için vahşete, yalana ve ikiyüzlülüğe kadar götürür işi. Yani ya ezecektir ya da ezilecektir. Var olan sistem bize başka seçenek sunmamaktadır.
“Kafes” oyununda Kafes bir metafordur. İçinde bulunduğumuz durumu bize anlatan bir metefor. Aslında hepimiz kafesin içine hapsedilmiş bireyleriz ve bazılarımız bu hapsolmuşluğun farkında bile değil. Sistemin bize sundukları ve yalanlarıyla kendimizi özgür sanıyor ve köleliğimizin farkına bile varmıyor, gerçek özgürlüğün bu olduğunu sanıp kendimizi kandırıyor, kandırılıyoruz ya da başka çaremiz olmadığı için buna inanıyoruz. Biz bu durumun farkında olan bireyler olarak bu durumu sahnede sergileyip gerçekleri tiyatro yoluyla seyircilerle paylaşmaya karar verdik. Umarım bu yolda başarılı oluruz.
Murat VANLI
 
OYUNCULAR
Christiano: Emre SAKA
1. Dağıtımcı Genç: Yalçın ZOBU, Murat VANLI
2. Dağıtımcı Genç: Erdem YILMAZ, Alper SALDIRAN
Anne: Bengisu ÖZENEL
Nella: Pınar TUNCEGİL
Sergio: Eray TÜRK
Pietro: Serdar AYDIN
Chiara: Demet SEVİM
Yönetmen: Murat VANLI
Asistanlar: Neslihan ÇAVUŞOĞLU, Arif DİREN
Paylaş X Facebook WhatsApp E-posta

Oyunlar arşivinden

Kategorinin tümü

Oyunlar

Laz Marks Emiceye Saha Kapatma Yoluyla Engel!

140. maçını bitiren Laz Marks Emice sahalarda kalmaya devam ediyor. Geçen yıl büyük bir hezimetle yitirdiği Çorum maçının rövanşında oligarşinin kalesini gol yağmuruna tuttu.

Oyunlar

Bakırköy'de Elbiseler Fora !

Tiyatro Panorama, Paul Van Stall'ın yazdığı, usta tiyatrocu Hadi Çaman'ın dilimize uyarladığı Elbiseler Fora adlı komediyi sahneliyor!