İçeriğe geç
Tiyatro Dünyası

Oyunlar

Tarsus Belediyesi Şehir Tiyatrosu'ndan Başkaldıran Kadının Dramı: Kurban

Tarsus Belediyesi Şehir Tiyatrosu'ndan Başkaldıran Kadının Dramı: Kurban
Mitoloji ve tarihten harmanlayarak zamana uyarladığı oyunlarıyla dünya sahnelerine konuk olmuş öncü oyun yazarımız Güngör Dilmen'in, 1967 yılında kaleme aldığı 'Kurban' oyunu, Tarsus Belediye Şehir Tiyatrosu’nda sahnelendi.
OYUNUN KÜNYESİ
Yazan: Güngör Dilmen
Yöneten: Doğan Özgür Kahraman
Ses-Işık-Dekor: Eren Demirel
Afiş: Doğan Özgür Kahraman
OYUNCULAR:
Gülen Serin, Erkan Kabakçıoğlu, Ramazan Kaan Rüzgar, Doğan Özgür Kahraman, Fatma Giray, Hasan Süzgan, Seda Oral, Ekrem Şenel, Özge Sevinç ve Handan Sahilli.
Kadın meselesi Türk tiyatrosunda önemli bir yer tutar. Güngör Dilmen’in
Kurban adlı oyunu; erkek egemen törelere başkaldıran Zehra adlı kadınının dramını
konu alır.
Zehra’nın mücadelesi bireysel olmakla birlikte, toplumsal anlam da
taşımaktadır. Yazar, Zehra aracılığıyla toplumsal eleştiri yapmaktadır.
Yaşadığı dram Zehra ve çocuğunun trajik bir şekilde ölümüne neden olur.
Kurban “Klasik tiyatronun Medea hikâyesinin Anadolu kadınına
uyarlanmasıdır.”
Oyundaki hadisenin arka planı, karakterin mücadeleci ve tutkulu kişiliği, hadisenin trajik sonucu Euripides’in Medea adlı oyununu hatırlatmakla birlikte; yazar, oyunda mitolojik unsurları yerli ve geleneksel motifler içinde eriterek; köy kadının geleneksel aile düzeni içindeki dramını toplumsal açıdan ele alıp, drama evrensel bir anlam kazandırmıştır.
Tarsus Kültür Merkezi’nde sahnelenen oyuna Tarsuslu tiyatro severler büyük ilgi gösterdi. Öyle ki, salonda koltuk bulamayan seyirciler için sandalyeler getirildi.
Oyunu büyük bir dikkat ve keyifle izleyenler arasında, Tarsus Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz da vardı.
Oyun için gerçekçi bir dekor hazırlayan Eren Demirel, aynı zamanda ses ve ışık yönetiminde de çok başarılıydı.
Özellikle Zehra rolündeki Gülen Serin ve kocası Mahmut rolündeki Erkan Kabakçıoğlu’nun içten oyunları, seyirciyi çok etkiledi.
Oyunun final bölümü ise adeta nefesler tutularak izlendi.
Tek perde olarak sahnelenen oyun sonrası, seyirciler oyuncuları ayakta alkışlarken; sahneye gelerek oyuncuları tek tek kutlayan Tarsus Belediye başkanı Burhanettin Kocamaz’ın mutluluğu gözlerinden okunuyordu.
Oyunu ve sahneleyen oyuncuları çok beğendiğini vurgulayan Kocamaz; kültür ve sanatın bir toplum için vazgeçilmezlerden olduğunu, gençlerin kahve köşelerinde zaman öldürmektense sanatsal etkinliklerle hem kendilerine hem de topluma yararlı bireyler olmalarını, özellikle tiyatronun toplumsal eğitim için çok önemli olduğunu söyleyerek, Tarsus Belediye Şehir Tiyatrosu’nun kuruluşundan beri hep yanlarında olan Kudret Ünal’a teşekkür etti.
Kurban adlı oyun sezon boyunca sahnelenmeye devam edeceği belirtildi.
Paylaş X Facebook WhatsApp E-posta

Oyunlar arşivinden

Kategorinin tümü

Oyunlar

Tiyatrogen'den Sahte Cennet

Sessiz çığlığımıza kulak veren tüm katılımcılarımızın destekleriyle oyunumuzu her fırsatta gençlerle buluşturmayı hedefliyoruz.