İçeriğe geç
Tiyatro Dünyası

Tiyatro Grupları

Prospero Dans Topluluğu, Mesele ile Oyun Atölyesi'nde

Prospero Dans Topluluğu, Mesele ile Oyun Atölyesi'nde

Prospero Dans Topluluğu / Talin Büyükkürkciyan
MESELE
 
"Gerçek tiye alınabilir mi? Ölüm tiye alınabilir mi? Prospero Dans Topluluğu'nun "Mesele" adlı gösterisi Tuzla'yı, o tersanede yaşanan korkunç ölümleri tiye almıyor ama gerçeğin etrafındaki dikenli tellere masallarla yaklaşıyor. Üstelik pek alışılageldik bir masal değil onlarınki!"
Gönül Kıvılcım

Heidegger "Biz dili konuşmuyoruz dil bizi konuşuyor", der. Dil dünyamızı, zamanı algılayışımızı, kimliğimizi, insan ilişkilerimizi, aşk ve şiddeti şekillendirir. Foucault ise artık insan, yazar, vs. yok der ve deconstrüksiyonu dilin özerk, içe dönük oyununda mümkün olan birçok anlamın dansı olarak anlatır.
“Mesele”, mesele yapılmış konuları absurd/saçma tarzda işleyip yeri geldikçe kara mizaha baş vurup, zaman zaman da seyircinin beklemediği bir anda ona gerçekleri net bir şekilde ama yine de acı bir masalla veya zihin akışının sonucu olan cümlelerle anlatan dansı, tiyatroyu ve performansı içinde barındıran bir gösteri.
Bu gösteride ele alınan meseleler o meselenin altında yatan sorunları inceleyip anlatmaktan uzak durmaya çalışarak saf haliyle göstermeyi seçer. Meseleler ortaya kondukça zihinlerde yer bulur, yaşamda kendi mekanlarını açarlar.
Prospero Dans Topluluğu 2007 yılında İstanbul Dans Festivali zamanında Tepetaklak gösterisinin çalışmaları sırasında kuruldu. Prag/Festival New Europe ve Bonn Biennali'nde temsil edilen Tepetaklak gösterisi dört defa sahne çağrısı alıp seyirci tarafından büyük beğeni topladı. Topluluk sonraki yıllarda 16. Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali'nde Tersi-Düz'ü ve iDans Festivali'nde Mekanizmalar'ı festival seyircisine sundu. 17. Tiyatro Festivali'nde sahnelenecek olan Mesele ilk defa topluluğun tiyatro, dans ve performanslarda kullanılan yöntemlerin bir arada sunuduğu bir gösteri oldu.
...asıl amacımız olan "mutluluk", yerini bu mutluluğa ulaşmak için uğraşmamız gereken "meselelere" bıraktı...
“Mesele” bölümlerinden örnekler:

1-     Tekel prensesi ve Tersane prensi masalı
2-     Ara dansı,
Mesele meselesi
6-     Kaçma meselesi
8-     Şişme meselesi
9-     Sansür meselesi
10-  İktidar meselesi
11-  İç-dış temizlik
12-  Boru meselesi
13-  Ayak oyunu
1     Ne şiş yansın ne kebap
16-  Bir üniformalı
Teşekkkürler: İstanbul Bilgi Üniversitesi Sahne Sanatları Bölümü, Serhan Ada, Aylin Kalem, Mehmet Özgür Bahçeci, Ilgın Aksoy, İstanbul Bilgi Üniversitesi Kültürel İncelemeler Master Öğrencileri, Sahne Sanatları Bölümü Lisans Öğrencileri, Ömer Uysal, Emre Olcay
Koreografi: Talin Büyükkürkciyan
Yaratıcı Dansçı ve Oyuncular: 
Burak Akyol
Talin Büyükkürkciyan
Görkem Kasal
Tülin Özen
Özgün Müzik: Alper Maral
Işık Tasarım: Alev Topal
Kostüm Tasarım: Elif Keskinkılıç
Gösteride kullanılan şarkılar: Cem Karaca – Odam Kireç Tutmuyor, James Lust – Johan Strauss- Blue Danube Valtz, Giora Feidman – Dance of Joy - Rue Du Bac

 Oyun gün ve saati:
20 Aralık 2010 Pazartesi 20.30

Bilet fiyatları: Tam bilet 25TL, Öğrenci bileti: 15TL
Toplu bilet fiyatı: 20TL (elli kişiden başlayan gruplara indirim yapılır.)
www.oyunatolyesi.com
Gişe Tel: 0216 345 39 39
Paylaş X Facebook WhatsApp E-posta

Tiyatro Grupları arşivinden

Kategorinin tümü

Tiyatro Grupları

Hani Devlet Salonlarını Kürt Tiyatrosu'na açmıştı?

Devletin geçen yıl büyük bir duyuruyla “açılım” yaptığını ve devlet tiyatro salonlarının da Kürtçe tiyatroya açık olduğunu söylemişti. Fakat bu “açılımın” çok uzun sürmediğini ve aslında bir tür aldatmaca olduğu gün be gün ortaya çıkıyor.