İçeriğe geç
Tiyatro Dünyası

Kültür-Sanat

HASAN ERKEK’İN YENİ OYUNU KUTSAL DÖNGÜ YAYIMLANDI

Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuvarı öğretim üyelerinden Doç. Dr. Hasan Erkek’in “Kutsal Döngü” adlı oyunu, ülkemizde tiyatro yayımcılığı alanındaki en büyük yayınevi olan MitosBoyut Yayınları tarafından yayımlandı.
 
Anadolu mitoslarına, ritüellerine dayanan, sözün hiç kullanılmadığı, eylem, mim, kukla, dans ve türkülerle dile getirilen Kutsal Döngü, yenilikçi anlatımından dolayı 2007 Günümüz Avrupa Tiyatrosu kataloğunda yer alarak, ülkemizden bu kataloğa kabul edilen ilk üç oyundan biri oldu.

İstanbul Şehir Tiyatroları Repertuvarına kabul edilen oyun, 2004-2005’de Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuvarında, Prof. Dr. Nurhan Karadağ’ın rejisiyle sahnelendi. 
 
Prof. Dr. Nurhan Karadağ, kitaba yazdığı önsözde oyunla ilgili şunları dile getirmektedir:  
“.... Hasan Erkek, bu doğa ritüellerinin toplumsal ritüel geleneğine dönüşümünü, ana gereksinimlerin çizgiye, figüre, renge, dansa, kurala, toplumsal törenlere geçişini sözsüz bir gösteri metniyle ustaca başarmış. 

“Kutsal Döngü”nün seyirci karşısına çıkması, yüzlerce yıllık Anadolu tiyatrosunun, Anadolu ritüellerinin çağdaş yaşam, çağdaş sanat anlayışıyla yeniden yorumlanmasına, tartışılmasına ve yeni sentezlere gitmesine yardımcı olacaktır.

Mim, tavır, müzik, dans, figür vb. görsel öğeler tümüyle ‘söz’ün yerini alıyor bu oyunda.  ‘Tiyatro’nun, ‘oyun’un temel gizinin, temel işlevinin yerine getirilmesi amaçlanıyor.

Metnin bu değişik biçimlenişi okurken bizi tedirgin edebilir, zora sokabilir fakat sahnelendiğinde tiyatro olayının vereceği ‘tat’, duyacağımız ‘haz’, güzellik duygusu; yaşamımızı sanatla, güzellikle buluşturacak, daha anlamlı kılacaktır.”
Paylaş X Facebook WhatsApp E-posta

Kültür-Sanat arşivinden

Kategorinin tümü

Kültür-Sanat

Urfasanat.com yayın hayatına başladı.

Editör Ş.Veysel Alankaya ; Şanlıurfamızda sanat aktiviteleri pek fazla olmuyor deniliyor fakat az olan faaliyetlerin bile haberinin yapılmaması beni hep üzmüştü. Bu Yüzden böyle bir fikir ile başladım.

Kültür-Sanat

TUNCER CÜCENOĞLU AVRUPA'DA SON 55 YILIN EN ÖNEMLİ OYUN YAZARLARININ YER ALDIĞI ANTOLOJİDE YER ALMAYI BAŞARDI!

Editörlüğünü Fransızların ünlü tiyatrolog ve rejisörlerinden Michel CORVIN'in yaptığı l945-2000 yılları arasında Avrupa'dan en önemli oyun yazarlarının ve bazı oyunlarının yer aldığı " Antologie Critique Des Auters Dramatiques Europeens (1945-2000)" adlı Antoloji geçtiğimiz Eylül ayı sonunda Paris'te yayımlanarak tiyatro severlerin hizmetine sunuldu.

Kültür-Sanat

AKM yıkılmayacak

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Hakkında Yasa Tasarısı, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.