| Tiyatro Kursu  | Şirket Tiyatrosu
Tiyatro Dünyası
Tiyatro Dünyası Bu Sahnede...
 
Ana Sayfa  |  Hakkımızda  |  Yazılar  |  Haberler  |  Yazarlar  |  Tiyatro Oyunları  |  Tiyatro Grupları  |  Sanatçılar  |  Kaynak  |  Duyuru Panosu  |
Adana Devlet Tiyatrosu'nda Modern Pygmalion Öyküsü: Rita
Üstün Akmen




İngiltere’de yapıtları en çok okunan yazarlar arasında üçüncü sırada yer alan, 1947 Liverpool doğumlu Willy Russell’ın ”Educating Rita”sı, Işıl Kasapoğlu’nun rejisiyle Adana Devlet Tiyatrosu’nda sahnelenmekte ve bizzat tanık oldum ki Adanalı tiyatroseverlerin yoğun ilgisiyle bilet kuyruklarına girilmekte, seyredilmekte.

“Rita”yı bu kaçıncı izleyişim, doğrusu tam olarak anımsayamıyorum. Galiba, en fazla Muammer Esi-Işık Yenersu’lu versiyonundan etkilenmişim. Deniz Gökçer’in Rita’sı da aklımda. Russell’in bu oyununu her izleyişimde “modern bir Pygmalion öyküsü” olarak tanımlarım. Nedenine gelince, Willy Russell’ın öyküsü, George Bernard Shaw’un (1856–1950) 1913'te yazdığı, çiçek satan bir kızın ve ona doğru İngilizce konuşmayı ve görgü kurallarını öğretmeye çalışan profesörün öyküsüyle bence pek benzeşir de ondan. Anımsarsınız mutlaka, Shaw’ın “Pygmalion”unun “My Fair Lady” adıyla müzikali de yapılmış, hatta (Profesor Henry Higgins'i Rex Harrison’un, Çiçekçi Kız Eliza Doolitle'i ise Audrey Hepburn oynadıkları) aynı adla anılan filmi de çekilmiştir.

“Rita” ile “Pygmalion”’un öyküleri hemen hemen aynıdır, ama içeriklerde hiç mi hiç benzerlik bulunmaz. Konumuz Russell’ın “Rita”sı olduğuna göre, görüşlerimi şimdi doğal olarak “Rita”ya yoğunlaştırmalıyım. Usta çevirmen Sevgi Sanlı’nın çevirisinden işe başlamam gerektiğinde, ayağa kalkıp önümü iliklemeliyim de, işitme cihazının “kordonu” değil “kablosu” olduğunu düzeltmesini açık yüreklilikle istemeliyim. Hakan Dündar’ın dekor tasarımı oyunun yorganı gibi olmuş, oyunu sadece fiziksel anlamda değil, ruhuyla birlikte sarıp sarmalamış. Esra Selah’ın kostümleri iyi. Karakterlerin tavır ve görenekleri hakkında çok iyi bilgi toplamış, belli ki dramaturjik yapıyı da titizlikle irdelemiş. Ortaya, doğrusu birbirinden zevkli, oyuna ve oyuncuya renk veren kostümler çıkmış. Özer Kuşkaya, ışık tasarımında iletinin oluşması çalışmasında hiç kuşkum yok ki, oyunun sahneleniş tarzını da fevkalade dikkate almış. Joel Simon, metnin altına kaliteli müziği başarıyla döşemiş.

Her ne kadar, Louis Armstrong’un “Daha dün annemizin kollarında yaşarken/Çiçekli bahçemizin yollarında koşarken” dizeleriyle başlayan ilkokul şarkısının caz versiyonu(!) sayılabilecek: “I see trees of green red roses too/I see them bloom for me and you/And i think to myself what a wonderful world” sözlerini içeren şarkısını araya sıkıştırıp, Özer Kuşkaya’nın mavi fon üzerine oturttuğu “Half Moon” gobosu eşliğinde kar yağdırmasının oyun metniyle ilişkisini kuramadıysam da, Işıl Kasapoğlu’nun oyuna başarılı bir yorum getirdiğini söylemeliyim. Kasapoğlu, sözlü ya da sözsüz arasındaki alışverişin gerçekleşebileceği sözceleme durumlarını fevkalade uygun kurmuş, bir de güzel ayarlamış. Bu ayarlama, yaratıcı ekibe ürettirdiği sahnelemeyle, seyirciler tarafından üretilen sahneleme arasındaki devrenin artı kutbu olmuş.

Şimdi de, bu ülkenin yetiştirdiği “en” önemli oyunculardan olan Çetin Tekindor’un (1945) ve Tülay Günal’ın (1970) Kasapoğlu’nun yorumuna katkılarını bilerek ve isteyerek, kendi özgür irademle “ballandırmaya” başlayayım. Ballandırırken, Tekindor ve Günal’ın oyunculuklarını beynimin gri kıvrımlarından soyutlayıp, gözlerimin önüne alayım. Oyunu izlerken olduğu gibi, oyun değerlendirmesini yazarken de, içimden sürekli olarak: “Oyunculuk budur,” diye mırıldanayım.

Oyunun ilk tablosu Rita karakteriyle başlamakta benim Değerli Okurum. Rita, Frank’ın odasına girmek için kapı kulpunu kurcalar, ama içeri giremez. Çetin Tekindor’un burada Rita’nın azmini görmezlikten gelememesini göstermesi tablosu vardır. Seyirci, Çetin Tekindor’un bakışından Rita’da diğer öğrencilerde olmayan çekici bir “tazelik” olduğunu anlamalıdır. Çetin Tekindor’un Rita’ya buradaki bakışı, tiyatro oyuncusunun yaratıcı iradesinin arzularını sahne üzerinde nasıl uyandırdığının somut belgesi olarak tiyatroseverin belleğine kazınacaktır.

Duvardaki çıplak, ama dini tema içeren resim hakkında konuşurlarken, Rita Frank’a, resmin erotik olduğunu düşünüp düşünmediğini sorar. Frank: “Sanırım öyle,” der. Rita ise: “Sanılacak bir şey yok, şunun memelerine bak,” diye yanıtlar. Sahneyi Kasapoğlu, adeta bir tanışma şöleni gibi çizmiştir, ama tam da bu anlar Tülay Günal’ın Rita için yaşama kavuşturduğu ve üzerinde titizlikle çalıştığını belli ettiği, kendi capcanlı arzularına tanık olmamız için fırsattır.

Bir başka black-out sonrası sohbet konuları değişir. Rita, Frank’a bir sigara verir ve ölmekten korkan insanlardan söz eder. Bu sözleri Rita’ya aynı konuda şiirler hatırlatacaktır. Frank, Rita’nın ünlü şair Dylan Thomas’tan söz ettiğini sanır, ama Rita çağdaş Liverpoollu yazar Roger McGough’tan bahsetmektedir. Frank: “Senin söz ettiğin bu kişiyi bildiğimi sanmıyorum,” der. Der de; derken, bir oyuncu (yani Çetin Tekindor) olarak resmettiği karakterin içsel-ruhsal imgeler veren tutkularını üreten olarak, aynı türden bireysel malzemeleri nasıl olur da böylesine cömert kullanabilir diye seyircisini şaşırtır.

Başka bir sahnede Rita, kuaförde çalışmasının gerekçesini ve nasıl 26 yaşındayken kendisini başkalarına ayak uyduramayan olarak duyumsadığını anlatır. Herkes, Rita’dan bir yere yerleşip yakın gelecekte çocuk sahibi olmasını beklerken, o kendisini keşfetmek, kendisi için yeni bir kimlik yaratmak istemektedir. Yaşamında yeni anlamlar aramaktadır ve Frank bu aramanın sonucudur. Eğitim eksikliği ve edinme arzusu, farklı şekillerde karşımıza çıkacaktır. Rita, Frank’a “assonance (telaffuz benzerliği)”nin anlamını sorar. Eğitim, bir bakıma Rita için çalıştığı sınıf çevresinden kaçmaktır. Işıl Kasapoğlu, bu tabloda estetik ve öznel olan dramatik bir metni özel olarak oyunlaştırmış gibidir. Karakterlere anlam ilişkileri içinde anlamı ürettirmiştir.

Frank, şair Roger McGough’ı önemsememesine karşın, Rita onun yeteneğinden etkilenmektedir. Oyunun akışında seyirci anlar ki, Frank kendi şiirlerini yazmakta sorunlar yaşamaktadır ve hiçbir şeyi McGough kadar özgürce kaleme alamayacaktır. Çetin Tekindor, bu aşamada Frank’ın doğasını bilerek Frank’ı oynar. Frank’ın tutkularının ruhsal özüne derinlemesine iner, seyirciyi silkeler.

Rita, ikinci gelişinde kapı kolunu çevirir, çevirir ama içeri giremez. Sonunda Frank kapıyı açtığı zaman Rita ile karşılaşır. Rita bozuk kulpu onarmaya çalışmaktadır. Neden olarak da Frank’ın bunu yapamayacağını söyler. Öykünün bu kısmında Rita hedefine ulaşamamış ve kendini gereksinimlerini karşılayamamış olarak duyumsamaktadır. Frank ise, mükemmel bir eğitim almış olmasına karşın başarısız ilişkileri, alkol sorunu ve şiirsel yaratıcılığı yadsımasıyla başarabileceklerinden korkmaktadır. Yazar Willy Russell, burada eğitimin mutluluğu ve kişisel başarıyı garantilemeyeceğini söylemek istemekte, hatta açıkça söylemektedir. Eğitim, sadece Rita gibi kişilerin yeğleme yapabilme gücünü arttıracaktır. Işıl Kasapoğlu, bu bölümü seyirciye aktarırken iletiyi hamur gibi yoğurur. Tülay Günal da, Rita karakterini artık iyiden iyiye fiziksel hayata eriştirir. Rita’nın içsel yüzeylerini sadece gözleri, yüz ifadesi ve sesiyle değil, gövdesini de kontrol altında tutabilecek oranda mükemmelleştirir.

Frank armağan olarak Rita’ya aldığı elbiseyi verir. İşte oyunun burası ve de bundan sonrası Tekindor’un ve Günal’ın canlı ve psikolojik yönelimlerden oluşan sonuca tepe noktada ulaştıkları yer(ler)dir. Her iki oyuncu da, yaratıcılığın bütün yollarını ve yöntemlerini kullanıp tüketir.

Ve sonrasında aklın değil duyguların; düşüncenin değil yaratıcı coşkuların girebildiği bilinçdışının, sezginin âlemini başlatırlar.

Tekindor’un ve Günal’ın cilalanmış oyuncu tekniğiyle işleri yoktur.

Sadece, ama sadece sanatsal doğa ile buluşup öpüşüp koklaşırlar.

Üstün Akmen
Evrensel Gazetesi


Yazarın Tüm Yazıları


Paylaş      
Yorumlar

Bu Oyun Hakkındaki Görüşlerinizi Paylaşın !

İsim
Mail  (Yayınlanmayacak)
Yorum
Güvenlik Kodu= 294
Lütfen bu kodu yandaki kutuya yazınız
 

    Son Eklenen Yazılar     En Çok Okunan Güncel Yazılar
27 MART… UMUDUNU ARAYAN BİR GÜN (Ahmet Yapar)
YOKLAMA LİSTESİ (Skeç)
    Tüm Tiyatro Yazıları

    Bu Tarihte Yayınlanan Diğer Yazılar
    Bu yazının yayınlandığı tarihte gündemdeki diğer yazılar aşağıda listelenmiştir...

  • 27 Mart Herşeye Rağmen Bayram (Uğur Çakıroğlu) - 4/13/2009
  • Küçük Genny Efsanesi (Üstün Akmen) - 4/11/2009
  • Sanatın Doğası (Yurdagül Yurtseven) - 4/11/2009
  • Tiyatroda Günlük - 9 Nisan 2009 (Melih Anık) - 4/9/2009
  • Kabare – İstanbul Şehir Tiyatroları (İsmail Can Törtop) - 4/9/2009
  • Tiyatro Dünyası, Kendi Gök Kubbemiz oyunundaki sansür tartışmasına son noktayı koyuyor (Tiyatro Dünyası) - 4/7/2009
  • İki Oyun (Cimri ve İstanbul Efendisi) ve -Yönetmen-in Kafasındaki Seyirci… (Melih Anık) - 4/7/2009
  • Orhan Aydın'ın 27 Mart Dünya Tiyatro Günü’nde AKM Önünde Yaptığı Konuşmanın Metni (Orhan Aydın) - 4/6/2009
  • Kendi Gök Kubbemiz - Topal Ördek (Rıfkı Demirelli) - 4/5/2009
  • Aşk (İçin Her Şeyi Yaparım Bunu Yapmam) ve Tanrıların Şafağı (Üstün Akmen) - 4/5/2009
  • Adana Devlet Tiyatrosu'nda Modern Pygmalion Öyküsü: Rita (Üstün Akmen) - 4/3/2009
  • Zaten Aktör Dediğin Nedir Ki? (Fatih Ermiş) - 4/3/2009
  • Padişahın Dadısı Korku Olunca Başına Neler Gelir: Deli İbrahim (Üstün Akmen) - 4/1/2009
  • Kırmızı Pazartesi (Fatih Ermiş) - 4/1/2009
  • Yaşamın Sesi (Tuncay Özinel) - 3/31/2009
  • Nazım Hikmet'in Sırtından Para Kazanılır Mı, Oy Mu Çalınır? (Üstün Akmen) - 3/30/2009
  • Geç Kalmış Değilsiniz (Mehmet Çetinkaya) - 3/30/2009
  • 6. Koğuş - Adana Devlet Tiyatrosu (Ahmet Olcay) - 3/30/2009
  • Yalancılar Koğuşu (4-7 kişilik oyun) (Abdurkadir Bal ) - 3/30/2009
  • Tiyatro Cef'in İlk Oyunu, İlerisi İçin Umut Vermiyor: Letafet (Üstün Akmen) - 3/29/2009
  • Yaban Ördeği ve İbsen Üzerine Kısa Bir İnceleme (Öznur Çetin) - 3/28/2009
  • Marx’ın Dönüşü – Dostlar Tiyatrosu (Selin Seyhan/Funda Sancar) - 3/28/2009
  • Dünya Çocuk ve Gençlik Tiyatrosu Uluslararası Bildirisi (Roberto Frabetti) - 3/28/2009
  • 27 Mart 2009 - AKM Önündeki Konuşma Metni (Nedim Saban) - 3/28/2009
  • Dünya Tiyatro Günü (Yurdagül Yurtseven) - 3/27/2009
  • Tiyatroyu da Tiyatrocuları da Seviyorum (Nuran Becerikli) - 3/27/2009
  • Yakın Doğu Üniversitesi, 27 Mart Dünya Tiyatro Bildirisi (Hilmi ÖZEN) - 3/27/2009
  • 27 Mart 2009 Dünya Tiyatro Günü Bildirisi - Augusto Boal (Augusto Boal) - 3/26/2009
  • 27 Mart Dünya Tiyatro Günü’nde HADİ ÇAMAN'A MEKTUP (Rengin Uz) - 3/26/2009
  • Yeşim Özsoy Gülan'ın Sessizleştirilen Topluma Tepkisi: Noter (Üstün Akmen) - 3/25/2009
  • Böyle Sansür Görülmedi! - 2009 Sansür Yılı (Kemal Oruç) - 3/25/2009
  • Eskişehir Günlükleri - Kendi Gök Kubbemiz (Rıfkı Demirelli) - 3/24/2009
  • Yeni Bir 27 Mart... (Orhan Aydın) - 3/24/2009
  • Marx’ın Dönüşü – Dostlar Tiyatrosu (İsmail Can Törtop) - 3/23/2009
  • Bursa Şehir Tiyatrosu'nda Deli İbrahim Oyunu (Özlem Günal) - 3/23/2009
  • Trabzon Devlet Tiyatrosu'ndan Beklenen Oyun: Rumuz Goncagül (Fatma Babuşçu) - 3/23/2009
  • Dünya Tiyatro Günü Ulusal Bildirisi (Nedret Güvenç) (Nedret Güvenç) - 3/22/2009
  • Aşkı Yaşamak İçin Zaman Asla Geç Değildir: Bana Bunu Yapma (Üstün Akmen) - 3/21/2009
  • 27 Mart Dünya Tiyatro Günü Bildirisi (Yılmaz Onay - Nâzım Hikmet Kültür Merkezi) (Yılmaz Onay) - 3/20/2009
  • Kabaret - İstanbul Şehir Tiyatroları (Ayşe Müge Gerdan) - 3/20/2009
  • Türkiye Tiyatrolar Birliği Dünya Tiyatro Günü Bildirisi (Temel Demirer) - 3/20/2009


  • Tiyatro Kursu Başlıyor!
    1 Mayıs'tan itibaren her ÇARŞAMBA Kadıköy'de!
    Çalışanlara yönelik hobi sınıfı!



    Duyuru Panosu!



    Son Eklenen Tiyatro Oyunları

         Güncel Yazılar

    Yazar olmak ister misiniz?
    Yazar olarak tiyatrodunyasi.com ailesine katılmak, yazılarınızı yüzbinlerce tiyatroseverle paylaşmak isterseniz tiyatrodunyasi@tiyatrodunyasi.com adresine mail gönderebilirsiniz...

    Mail Listemize Üye Olun

         Güncel Haberler
    Tiyatro Maydanoz, Nazım’ın Kadınları ile Sahnede
    Tekin Deniz: Dümbüllü kavuğunu kimseye devretmedi

    Tiyatro Dünyası'nı takip Edin
     
     |  ..